Gemeente stimuleert aanleg akkerranden

Voor het tweede jaar op rij stimuleert de gemeente Hof van Twente de aanleg van akkerranden. Het zaaizaad wordt verzorgd door de gemeente en bestaat uit een inheems bloemenmengsel met zowel eenjarige als tweejarig bloemzaden. De stroken worden 3 meter breed ingezaaid en gedurende het project mogen er geen chemische bestrijdingsmiddelen worden gebruikt op de akkerrand. Biologische bedrijven krijgen op verzoek een biologisch zadenmengsel. Agrariërs ontvangen een vergoeding van 55 cent per strekkende meter. Dit op basis van een strookbreedte van 3 meter. Uiteraard is het mogelijk om bredere stroken in te zaaien maar hier staat geen extra vergoeding tegenover. Agrariërs kunnen zich  aanmelden voor de aanleg van de akkerranden.

Akkerranden vergroten de biodiversiteit. In samenwerking met agrariërs in de Hof van Twente, Landgoed Twickel, Markelokaal, Duurzaam initiatief Markelo Noord, ForFarmers en de gemeente wordt 35 kilometer aan bloemrijke akkerranden aangelegd in de gemeente. Deze akkerranden bestaan uit verschillende soorten bloemen zoals kamille, klaproos en korenbloem. Ze bieden voedsel en veiligheid voor insecten en boerenlandvogels die het tegenwoordig erg zwaar hebben. De insecten zorgen voor bestuiving en natuurlijke bestrijding van plagen op het boerenland. En natuurlijk zien deze bloemenranden er ook nog eens prachtig uit.

Bloemrijke akkerranden hebben veel voordelen voor de boer, de natuur en de omgeving. Daarom biedt de gemeente een aantrekkelijke regeling in de pilot ‘florerende akkerranden’. De randen worden ingezaaid en de boer krijgt daar een vergoeding voor. De effecten van deze randen op de biodviersiteit worden onderzocht en de ervaringen voor de bedrijfsvoering worden gedeeld met elkaar.