Nazaten G. Wissink gezocht – update –

Voor het onderzoek in het kader van een nieuw te schrijven boek is de Hengelose schrijver Frank Krake op zoek naar nazaten van de heer G. Wissink. Volgens Krake woonde Wissink in ieder geval tijdens en net na de oorlog in Markelo. Wissink werd in december 1944 gevangengenomen door de Sicherheitsdienst en afgevoerd naar de Nazi-gevangenis De Kruisberg in Doetinchem. Eind januari 1945 werd hij weer vrijgelaten en overleefde de oorlog. Krake: “Tijdens die twee maanden op De Kruisberg werd hij meermaals ‘verscherpt verhoord’, een eufemisme van de nazi’s voor ‘gemarteld en mishandeld bij een ondervraging’. Maar hij hield stand, met de morele ondersteuning van zijn celgenoten.” Een paar maanden na de oorlog schreef Wissink een hartverscheurende brief over zijn verblijf in die koude cel met zijn drie lotgenoten. Frank Krake zou graag meer willen achterhalen over de achtergrond van het oorlogsverhaal van G. Wissink en is hiervoor op zoek naar nazaten van hem.

De brief die hierboven wordt beschreven is in handen van Frank Krake. “Graag overhandig ik hem aan de familie. Wie kan mij met ze in contact brengen?”, aldus Krake die verwacht dat het boek in het voorjaar van 2022 zal verschijnen. Mocht iemand meer kunnen vertellen over de genoemde G. Wissink, laat het ons weten op redactie@maarkelsnieuws.nl, dan zorgen wij ervoor dat het bericht bij Frank Krake terecht komt.

Update 2 februari 10.14 uur:
De oproep van Frank Krake leverde vanmorgen al meerdere reacties op onder de lezers van Maarkelsnieuws. Hierbij werd ook het boek ‘Dorpsgeschiedenis’ geraadpleegd van de Stichting Heemkunde Markelo. Alle informatie wordt natuurlijk doorgespeeld aan Frank Krake.

G. Wissink is Gerrit Wissink van Hotel de Zwaan aan de Grotestraat 12 in Markelo. Hotel de Zwaan werd in 1918 gekocht door de vader van Gerrit Wissink. Zijn vader Wolter Gerrit Hendrik Wissink werd in Goor geboren. De zussen Nelly en Liesbeth zijn uit Markelo vertrokken waardoor Gerrit het hotel overnam en ook als huisschilder actief was. Gerrit is in 1935 getrouwd met een Italiaanse. Het huwelijk bleef kinderloos.