onsProat: Spelletjes

De avondklok is een feit. Er werd al heel lang over gepraat maar nu is het er dan toch door. Ik kreeg het gevoel dat het een politiek spelletje werd. Veel partijen wilden eigenlijk tegen stemmen om zich af te zetten tegen Rutte en zijn maten. Maar dat kon toch weer niet omdat het risico te groot is dat er een nieuwe piek komt en dat je daar op afgerekend wordt. Er wordt zodoende niet gekeken wat het beste is voor het land maar wat het gunstigst is in het kader van de verkiezingen straks. Politieke spelletjes over de rug van de gewone man.

De eerste avond met die avondklok hebben we een spel gespeeld met veel buurtgenoten. De buurtvereniging had een muziekbingo georganiseerd. Dat is online natuurlijk lang niet zo gezellig als met z’n allen bij elkaar maar dat is even niet anders. Mooi dat er op deze manier toch nog wat georganiseerd kan worden. Ongetwijfeld zal er in veel Markelose huiskamers nu vaker een bordspel op tafel komen. Het laatste jaar is de verkoop van spelletjes spectaculair gestegen. Net zoals de abonnementen van Netflix trouwens. Ja, je moet toch wat. Op visite gaan zit er nu ook niet meer in. En je hond uitlaten daar ben je ook wel een keer klaar mee. Moet je natuurlijk wel een hond hebben. De laatste maanden was er veel handel in honden en werden er hoge prijzen betaald voor een puppy. Maar nu met de avondklok is er helemaal niet meer aan te komen. Er wordt al snel 1.500 – 2.000 euro betaald voor een hondje van een paar maanden. Nog meer dan voor een goeie koe. Maar ja, daar heb je dan ook geen toestemming voor om die uit te laten na 21.00 uur. Lijkt me wel een mooi gezicht eigenlijk, met Klara 14 en Gonda 27 de weg op.

Het nieuwste spel is dus nu, hoe omzeil ik die klok. Allerlei creatieve oplossingen komen voorbij op Facebook. Kleding van bezorgdiensten is ineens heel hip. Mensen willen niet opgesloten zitten. Een ophokplicht voor kippen kenden we al, maar nu zitten we zelf vast. We moeten hier even doorheen en ik hoop dat het gaat helpen want anders doen we dit allemaal voor niks en staan er straks alsnog ambulances in de file voor het ziekenhuis.

En hoe is het allemaal te handhaven? Wijkagent Jordy komt ogen en oren tekort. Ik zie de jeugd al gaan, de hond uitlaten en dan toevallig langs de keet komen. Even een paar drinken en dan weer op hoes an. Niet vergeten de hond weer mee te nemen. Dan kan de volgende van het gezin zijn rondje doen. De trouwe viervoeter ligt de volgende dag alleen maar te slapen. Uitrusten voor de drukke avond die weer komen gaat. Ik verwacht volgende week Kamervragen van de Partij voor de dieren hierover.

Alle maatregelen zijn nodig en voor iedereen is het natuurlijk heel vervelend. Maar er is een groep die ik er nu even uit wil pikken. Namelijk de jeugd tussen ongeveer 15 en 25 jaar. Dit is de leeftijd van het stappen. Naar een festival, naar de keet, naar de disco. Toen ik die leeftijd had kon ik me niet voorstellen om een weekend niet naar Dieka te gaan. Dat was een drama. Je kon door de week best eens slecht te pas zijn, op zaterdag was je beter want dan moest je uit. Ook al was je dan de volgende dag weer ziek. Dat had je er graag voor over. Een week niet naar Dieka was een week niet geleefd. Ik hoop dan ook dat alles wat nu gedaan wordt om het virus de kop in te drukken er toe bijdraagt dat het snel weer mogelijk is om de deuren van uitgaansgelegenheden weer wijd open te zetten.

Prettig weekend,

Rinus