onsProat: Hobby

Nu dat Corona al een tijdje bezig is, moeten we het vertier binnen zoeken of rondom huis. Nieuwe hobby’s rijzen als paddestoelen uit de grond of bestaande hobby’s krijgen meer aandacht!

Maar wat is een hobby eigenlijk? Ik heb het effe opgezocht: Onder een hobby (liefhebberij) wordt in het algemeen een ontspannende activiteit verstaan, die men met enige regelmaat in zijn vrije tijd uitoefent… Het praktiseren van een hobby kan leiden tot een aanzienlijke kennis, ervaring en vaardigheid.

Ik weet nog dat je ‘vroegurhh’ op je CV of tijdens een sollicitatiegesprek, je hobby’s moest vermelden of erover moest vertellen, want het zei iets over de persoon zelf. Bijvoorbeeld als je van lezen houdt, kan je je goed concentreren en de rust vinden om met iets bezig te zijn. Of als je van punniken houdt, kan je een pietje precies zijn. Of je houdt van fotograferen, dan zoek je altijd naar het beste resultaat… ga zo maar door en dat werd dan gekoppeld naar de functie waarvoor je solliciteert en de werkgever kreeg dan een beter inzicht in de persoon zelf. Ik weet niet of dat nu nog steeds zo is want heb al een behoorlijk aantal jaar niet meer gesolliciteerd…😄
Maar ik kan mij goed voorstellen dat hier een grond van waarheid in zit! Zo kan je ook vanuit een hobby naar een bepaalde functie solliciteren, zoals wanneer je veel met dieren omgaat en bijvoorbeeld paard rijdt ect… en je solliciteert op een functie op een kinderboerderij, dat je hiermee ook een voordeel mee kunt halen..

Dus het hebben van een hobby is zo slecht nog niet! Ik kan mij ook niet voorstellen dat mensen geen hobby hebben! Maar ik zal je ze de kost geven hoeveel mensen inderdaad geen hobby hebben en dat mensen, wanneer ze met pensioen gaan, niets om handen hebben en dus achter de welbekende geraniums zitten!
Juist NU in deze tijd merk ik dat heel veel mensen een nieuwe hobby oppakken en er veel plezier uithalen! Super goed om niet te gaan zitten kniezen en tegen de regels van de corona aan te schoppen maar je tijd beter besteden waar je energie van krijgt!
Nou heb ik altijd al verschillende hobby’s gehad: paardrijden, zingen, tekenen, lezen, creatief bezig zijn, interieurontwerpen en inrichting, fotografie… kan nog wel een tijdje doorgaan!
Ik ben altijd al leergierig geweest om nieuwe dingen te doen en/of te ontdekken!
Zo ga ik, zodra het weer mogelijk is, schilderles volgen of misschien wel boetseren!

Sinds ik met pensioen ben heb ik mijn benedenverdieping een grote beurt gegeven en opnieuw ingericht. Ik heb het naaien weer opgepakt.. kleding en interieur wel gesproken.. 😜, fotograaf ik meer en niet te vergeten, wandel ik het vuur uit mijn schoenen met mijn vriend en zoek ik steeds naar nieuwe wandelroutes. Ook een nieuwe hobby die is ontstaan, is het bakken van taarten en nieuwe recepten uitproberen in de keuken…heerlijk! De buren vinden het ook erg lekker!! Hahaha!
Ik vind het heerlijk om bezig te zijn en vergeet soms de tijd om mij heen, voordat ik het weet is er alweer een dag voorbij. Het vraagt soms een hele planning om dingen af te krijgen..
Ik vraag mij vaak af hoe ik, tussen al mijn hobby’s nog tijd had om te werken!!??

Dus lieve mensen, als jullie na het lezen van mijn column, zo’n bekend onderbuik gevoel krijgen, van: “ohhh, ik zou wel willen schilderen of proberen een kussensloopje te maken voor de nieuwe bank..” GA ERVOOR! blijf lekker bezig en ontdek je verborgen talenten want iedereen bezit talenten die nog niet zijn uitgeprobeerd! En juist nu is het de perfecte tijd om deze te ontdekken en wees creatief met het verzamelen van materialen voor je nieuwe hobby! Bijvoorbeeld door gewoonweg te vragen op FB of zoiets! Dus er is geen excuus om niet te beginnen!

Ben heel benieuwd naar jullie nieuwe of oude hobby’s, ik lees ze graag op Facebook onder het bericht van mijn column!

Een fijne en creatieve zondag!

Ernestine