onsProat: Geluk

Knallend, hetzij enigszins beperkt, hebben we 2020 achter ons gelaten. Het is – gelukkig – nieuwjaar!

De invulling van geluk zal voor iedereen verschillen. Snakken naar een normaal 2021? Weer gezond worden? Minder eenzaam? Of toch azen op dat winnende lot in de loterij?

Het begin van een nieuw jaar is ook weer de tijd voor het maken van goede voornemens. Ik doe er niet aan mee. Ik ben vaak te ongeduldig en val dan al snel terug in m’n oude gewoontes. Voor mij geen Dry Januari, vroeger opstaan, eerder onder de lappen of afvallen! Voor dat laatste geldt trouwens voor mij het tegenovergestelde!

Een aantal jaren geleden heb ik me laten verleiden door een voedselconsulent om wat meer aan te komen. Dit naar aanleiding van een gezondheidscheck. Eerst moest ik een scala aan vragen beantwoorden: rookt u, drinkt u, sport u, slaapt u goed enz. enz.

Het was allemaal dik in orde. Tot het moment dat ik op de weegschaal moest. Ai….. te licht bevonden……..”Meneer we raden u aan om hiervan melding te maken bij uw huisarts met het verzoek om een verwijzing naar een voedselconsulent.”
Ik dacht bij mezelf: “Johan je kunt inderdaad wel wat meer gewicht in de schaal gebruiken!”

Toenmalig dokter Doff keek me, over z’n brilletje heen, verbaasd aan. En vond een doorverwijzing eigenlijk niet nodig. Toch kreeg ik een verwijzing naar de diëtiste.

Een paar dagen later zat ik in de wachtkamer met allemaal gezellige mensen die figuurlijk een vraagteken boven het hoofd kregen toen ik binnenkwam. Zonder dat iemand er naar vroeg heb ik in geuren en kleuren mijn verhaal gedaan! De aanwezigen waren het unaniem eens dat we beter de kilo’s bij elkaar konden voegen en daarna herverdelen! Aan deze gezellige praatjes kwam een einde toen de eerstvolgende naar binnen werd geroepen.

Eenmaal weer buiten keek ik nog eens naar de ontvangen lijst vol voedselproducten die ik allemaal moest eten…..

Een aantal weken later was het tijd voor een tweede bezoek en de weegschaal……. Weinig tot niets aangekomen was het resultaat. Het bleek onbegonnen werk! In goed overleg ben ik toen maar gestopt.

In plaats van een goed voornemen heb ik voor mijzelf dit jaar een woord gekozen waar ik me aan wil verbinden: geluk.
Ik ben ervan overtuigd dat er voldoende geluk in de lucht hangt voor iedereen. Geluk is gratis en je kunt het zelf opzoeken. Bovendien als je veel geeft ontvang je dubbel terug!

Ik wil echter geen gelukszoeker worden. Die overspelen het spel! Niet tevreden zijn en altijd meer willen is bovendien erg vermoeiend! Het geluk opzoeken daarentegen, of van het geluk dat op je pad komt genieten, is een mooie uitdaging.

Er groeien in Nederland vast veel klavertjesvier. Wij zijn namelijk één van de gelukkigste volkjes op aarde. We staan best hoog in de top 10. Op nummer 6! Boven ons staan alleen wat Scandinavische landen: Finland, Denemarken, Noorwegen, IJsland en Zwitserland.

Wat minder mopperen zou ons zo maar hoger in de top brengen! Het lijkt soms wel of we niet meer tevreden kunnen zijn. Ik denk dat dat ons geluk dat in de weg staat!

De Verenigde Arabische Emiraten hebben een minister van Geluk. Dit zou ook zomaar kunnen passen bij één van de 89 politieke partijen (!) die zich hebben aangemeld om mee te doen aan de Tweede Kamerverkiezingen op 17 maart. Weer eens wat anders dan die verschillende varianten op uiterst links of rechts!

Een ongeluk zit in een klein hoekje. Dan is het niet moeilijk om te bedenken dat er heel veel ruimte over blijft voor geluk. Genoeg voor een heel nieuw jaar lang voor ons allemaal!

Trek het geluk naar je toe! Ook al is de tegenwerking soms sterk.
De aanhouder wint!

Mooie zondag,

Johan