Tijd van knieperkes en rollekes

Net voor de kerstdagen wordt aan menig Markelose keukentafel zoete, dunne harde wafeltjes gebakken. Deze platte wafeltjes of beter gezegd de knieperkes worden traditioneel tot oudejaarsdag gegeten. De opgerolde variant, nieuwjaarsrolletjes of rollekes worden zoals de naam ook al aangeeft vanaf Nieuwjaarsdag gegeten. Het platte wafeltje en de opgerolde variant worden overigens op het zelfde wafelijzer gebakken. Het knieperke staat symbool voor het oude jaar dat zich volledig heeft ontvouwen. Met het rollekke wordt het nieuwe jaar aangeduid; de geheimen van het nieuwe jaar zijn nog veilig verborgen. In Markelo eten we minder knieperkes, maar rond nieuwjaar zien we de nieuwjaarsrolletjes vaak gevuld worden met slagroom.

In een bijzondere verzameling gebruiksvoorwerpen uit vroegere tijden van een Markeloër treffen we onderstaande wafelijzers aan. De exemplaren dateren uit de 17e en 18e eeuw en geven een jaartal maar ook bijvoorbeeld een levensboom weer. Bovendien zijn de wafeltjes die met deze wafelijzers werden gebakken niet rond maar hebben deze een vierkante vorm. De afbeelding van het wafelijzer zorgt voor een uniek knieperke.