onsProat: Oudheid (2)… wat als…

Jaaaaaaa!!! Het gaat er toch echt van komen… we gaan het over de ‘oudheid’ hebben en het boek wat ik gelezen heb en wat mij tijden heeft bezig gehouden! Nu kan je je afvragen: “wat is oud..?!” Inmiddels ben ik 60 geworden, is dit dan oud? Toen ik vroeger mensen tegenkwam die 60 waren, zag ik bloemetjesjurken, stijf van de haarlak kapsels enz… maar nu is daarin al veel veranderd (al zeg ik het zelf… hahaha!) Ik VOEL mij niet eens 60 (al zeggen mijn knieën hele andere dingen maar daar komt verandering in!)

Het boek waar ik het met jullie over wil hebben gaat terug naar het begin van onze jaartelling… nou, DAT is pas echt oud!
Het heet ‘Het graf van Jezus’ van Jacob Slavenburg. Hij heeft nader onderzoek gepleegd over de graftombe welke is gevonden tijdens de bouwwerkzaamheden in een Jeruzalemse wijk Talpiot, in 1980. Later heeft NG er een documentaire over gemaakt met als titel ‘The lost tombe of Jesus’, die je op YouTube kunt bekijken. In deze familietombe zijn beenderenkistjes gevonden met inscripties die een wonderlijke combinatie vormen nl: ‘Jezus zoon van Jozef’, ‘Maria’, ‘Mariamme de lerares’, ‘Jozef’, Mattheus’, ‘Judas’ zoon van Jezus en ‘Jacobus zoon van Jezus’!

De film en/of boek is een echte aanrader omdat ook de andere kant van het verhaal/geloof wordt belicht. Nu gaat het mij niet om mensen te bekeren tot het geloof of juist om niet meer te laten geloven maar meer om te laten zien dat er meerdere kanten zijn van een verhaal! Maar als telkens hetzelfde verhaal wordt vertelt en de andere in een doofpot word gestopt, gaan mensen alleen het verhaal geloven welke ze vaak gehoord hebben! Wat als…het andere verhaal juist de waarheid is..?? Ik ben zelf Katholiek opgevoed maar kon mij niet verenigen met allèèn het katholieke geloof want ik ben er van overtuigd dat elk geloof zijn goede kant heeft!

Laten we eens beginnen met het Evangelie, wat oorspronkelijk geschreven is in het Oud-Hebreeuws en in zoveel talen vertaald door monniken of mensen die weer hun eigen woorden/interpretatie aan het geheel hebben gegeven…wat is er dan nog over van de werkelijkheid? En laten we eerlijk zijn, als ik zeg dat mijn blouse ‘geel’ is, is het vast niet dezelfde tint geel die jij in gedachten had! En er zijn zo vele Evangeliën geschreven… Zo werd er in 1945 de Nag Hammadi-geschriften gevonden met daarbij de Evangelie van Thomas, deze bestond alleen uit uitspraken van Jezus! Weer kwam de kerk in opspraak en beweerde dat deze geschriften niet echt konden zijn! Maar de Nederlands hoogleraar en professor Gilles Quispel heeft het tegendeel bewezen!

Maar als we nu eens bij het begin beginnen.. (Ja! Het wordt een wat langere column dan ik normaal schrijf) Jezus wordt geboren uit de maagd Maria (wat al discutabel is.. maar het kán een wonder zijn!) Maria krijgt meerdere kinderen, wat ik niet wist, maar daar wordt weinig over geschreven! Dat Jezus een bijzonder mens was, is duidelijk. Want zelfs de jaartelling is met hem verbonden! Dan komen we op Maria Magdalena, die de kerk afschildert als hoer maar er bestaan bewijzen dat zij de vrouw is geworden van Jezus en zelf ook een apostel was en dat ze samen zelfs kinderen hebben gekregen. Daar word al helemaal niet veel over geschreven en zelfs niet dat Maria ook een Evangelie heeft geschreven en ook mensen genas en dan ga ik nog een stukje verder… wat als de kerk niet zo MAN-gericht was en zij Maria Magdalena erkend hadden zoals de kerk Jezus had erkend..?? Hoe zou de wereld er dan hebben uitgezien? Mensen die de film ‘The Da Vinci code’ gezien hebben, weten dat deze film hier ook aandacht aan besteedde! Zo heb je ook de boeken: ‘De vrouw die Jezus liefhad’ / ‘Was Jezus getrouwd?’ / ‘De Evangelie volgens Maria Magdalena’

En dan komt het grote hekel punt… Jezus staat op uit zijn graf en gaat naar de hemel ..er was niets meer te vinden in de tombe, behalve zijn lijkwade dan! En anno 1980 vindt men beenderenkistjes die waarschijnlijk de botten van Jezus bevatten! Dat deed de kerk op zijn grondvesten schudden en theologische geleerden probeerde dit van tafel te vegen! Er is zelfs DNA onderzoek gedaan op de beenderen die gevonden zijn, dat kunnen jullie allemaal lezen in zijn boek want anders wordt het wel een heuuul lang verhaal ! Het boek beweerd niet de waarheid in pacht te hebben maar is een wetenschappelijk onderzoek gestart maar…wat als..??

Hoe langer wij op deze aarde leven hoe wijzer we worden. De technologie en de mensheid maken grote stappen vooruit maar daar tegenover staat dat wij het verleden steeds beter kunnen onderzoeken en bewijzen kunnen verzamelen en dus vraagtekens kunnen zetten over wat ons allemaal wordt/is voorgeschoteld.

Het belangrijkste vind ik, dat we respect moeten hebben voor elkaars geloof en overtuigingen maar vooral: Geloof in jezelf!

Fijne zondag en AMEN!

Ernestine