onsProat: Keuzes

In Oostenrijk is geen berg zo hoog als het verdriet van haar inwoners. Ik kan geen woorden vinden om de keuze van de terrorist ,die lukraak mensen doodschiet, te omschrijven.
Ons kabinet heeft ervoor gekozen de coronamaatregelen aan te scherpen. En zelfs de invoering van een avondklok hangt nog boven ons. Zo wordt ons leven bepaald door keuzes!

Dit doet me zomaar denken aan een hele tijd geleden toen we met vrienden op vakantie waren in Spanje. Slenterend langs winkeltjes en kroegjes werden we staande gehouden door een ingehuurde man van een kroegje op de boulevard. Met foldertjes in de hand kwam hij naar ons toe om ons naar binnen te praten in zijn kroeg. In gebrekkig Nederlands zei hij; Kom toch binnen het is hier zo gezellig! Wij keken elkaar aan en zeiden tegen hem: “ Als het binnen zo gezellig is wat door ie dan boet’ n?”

Het kwam door ons antwoord, onze taal die hij niet verstond of onze houding maar het bleef bij deze ene uitnodiging. Snel ging hij af op andere, niets vermoedende, toeristen om zijn verhaal aan hen te slijten. Wij zijn doorgelopen en hebben onze eigen keuze gemaakt voor een kroegje verderop.

We kennen allemaal wel eens het gevoel van onzekerheid. Erbij willen horen. Bij wie dan? Je mening vormen. Welke dan? Plek zoeken in de samenleving. Waar dan? Op al deze vragen is niet direct een antwoord. Je kunt ze niet opzoeken in een boekje. De meeste antwoorden komen vaak vanzelf voorbij, als een bus die stopt waarin je kunt instappen om mee te rijden.

Tijdens mijn schooljeugd stotterde ik best veel. Om hier mee om te gaan heb ik toen een stottertherapie gevolgd. Tijdens de eerste sessie verbaasde het mij dat de aandacht werd gevestigd op m’n zelfvertrouwen. Daar kwam ik immers niet voor…….

Als opdracht kreeg ik mee; de volgende keer te verschijnen met een opvallende hoed op!
Verbouwereerd stond ik na afloop van de eerste bijeenkomst op de stoep en dacht bij mezelf: “Johan waar ben je aan begonnen!” Tja… nee durven zeggen zat er niet in. Dus een dilemma….. Ondanks dat ik de keuze had om het niet te doen heb ik de volgende keer toch maar die hoed opgezet. Het ontwikkelen van wat meer zelfvertrouwen bleek succesvol te werken!

Het doorgeven van deze overwinning zodat een ander er voordeel uit kan halen was de kers op de taart. Daarom heb ik op de vraag of ik mee wilde langs middelbare scholen, om hiervoor aandacht te vragen, gelijk ja gezegd! Een klas vol 15-jarigen keken mij argwanend aan. Na de eerste vragen ontdooide de boel en kwamen de voorbeelden van hun eigen onzekerheden.

Een stap uit je comfortzone doen is geen makkelijke keuze. De knop daadwerkelijk omzetten is lastig, maar na een aantal keren gaat het al makkelijker!
‘Al doende leert men’ gaat dus toch op!

Treiter jezelf niet door een keuze te maken die je eigenlijk niet wil. Zonde van je energie. Er is niemand bij gebaat en jijzelf zeker niet! Doe wat bij je past en bij je hoort en wie je bent. Bang voor kritiek van anderen? Ach ja……….. het hoort er bij. Je kunt het nooit iedereen naar de zin doen. Mijn vader zegt altijd: “Je moet je eigen kop volgen, anders kun je ook wel zonder!”

Een keer niet de juiste keuze gemaakt? Dat kan. Een pijnlijke ervaring is meestal het gevolg. En tevens een les voor de volgende keer.

Af en toe mag het leven best even op z’n kop staan. Dan kun je namelijk zien of er nog meer in zit om eruit te halen!

We hebben de sleutel voor geluk zelf op zak. Natuurlijk gaat het ene slot makkelijker open dan het andere…… Eddy Schuurman is een prima sleutelspecialist maar zal hiervoor niet de juiste sleutel kunnen leveren! We moeten het zelf doen!

Kiezen en dan tevreden zijn met je eigen keuze is het enige dat telt!

Fijne zondag,

Johan