Leader project ‘Eventing Experience Twente’ in volle gang

Met een grote groep vrijwilligers en professionals zijn Erna en Rikus Bronsvoort, eigenaren van manege Snorrewind in Markelo, begin dit jaar van start gegaan met een nieuw Leader project ‘Eventing Experience Twente’. Leader is een Europees Landbouwfonds voor Plattelandsontwikkeling: ‘Europa investeert in zijn plattenland’. “We realiseren hier een oefenterrein voor cross country voor alle paardensporters binnen en buiten Twente. Het eventingterrein zal in 2021 klaar liggen op ons terrein van Manege Snorrewind om volop gebruikt te gaan worden. Eventing Experience Twente wordt als het aan het team van Snorrewind ligt, een unieke en avontuurlijke paardensportbeleving in de Twentse natuur voor alle paardensporters.

Eventing
Eventing is de allround discipline van de paardensport, waarbij een ruiter met hetzelfde paard een dressuurproef, een springparcours én een cross country parcours moet afleggen. In deze tak van paardensport komt het aan op samenwerking, vertrouwen, gezondheid en techniek. Dat alles moet in de voorbereiding naar een wedstrijd goed getraind kunnen worden. Hoewel in Twente de allermooiste internationale eventingwedstrijd van Nederland wordt georganiseerd, ‘Military Boekelo”, kunnen ruiters uit deze regio zich niet dicht bij huis voldoende bekwamen in de cross vaardigheden. De afwezigheid van een kwalitatief hoogstaand cross country trainingsterrein is daar de grootste oorzaak van, zo bleek al uit diverse onderzoeken die door de sector in de afgelopen jaren zijn uitgevoerd.

Vorderingen realisatie
“Direct nadat de Leadersubsidie is toegezegd zijn we vanaf februari dit jaar op volle kracht gestart met de bouw”, aldus Erna Bronsvoort, zelf voormalig internationaal eventingamazone. Op het perceel van ca 2,5 ha is inmiddels een grote zandbodem gerealiseerd, die voor outdoor trainingsmogelijkheden gaat zorgen gedurende de meeste maanden van het jaar. Een ander grote klus van afgelopen zomer was de aanleg van een riante waterpartij, met heel veel ingangen en insprongen. Er wordt verder gebouwd aan vaste en mobiele hindernissen, onder andere in een door de vrijwilligers zelf gebouwde kapschuur. Om de beleving op het terrein echt compleet te maken staat de groenbeplanting voor de komende maanden op de planning. Bomen, struiken, heuvels en heggen toveren het grasperceel om tot een natuurlijke én avontuurlijke ‘experience’. Op het parkeerterrein is een ruime wasplaats gemaakt om de paarden af te spuiten na de training.

Opening mei 2021
“Afgelopen oktober hebben we al een aantal onderdelen van het terrein kunnen testen in trainingen en een wedstrijd. Dat leverde veel nuttige informatie op. We koersen nog steeds op een  opening van het terrein in mei 2021, ook al zitten wij momenteel in uitdagende tijden in de sport”, vertelt Erna. Als het volgend jaar klaar is zal het terrein geschikt zijn voor zowel ruiters in de inloop, breedtesport en topsport. Voor alle paardensporters en trainers zal het trainen op dit terrein een bijzondere en unieke ervaring worden. Het wordt een locatie waar kennis kan worden gedeeld, van elkaar kan worden geleerd en het welzijn van ruiter en paard kan worden verbeterd. Het terrein bevindt zich direct naast de A1 maar ook in meerdere aaneengesloten natuurgebieden, onder andere het natuurreservaat ‘De Borkeld’. Het zal vrijwel het hele jaar door geopend en beschikbaar zijn voor rijverenigingen, sportaanbieders, particulieren en ruiters met eigen trainer.