Gedeeltelijke lockdown noodzakelijk

Het kabinet heeft vandaag besloten dat er strengere maatregelen nodig zijn, die er voor moeten zorgen dat het aantal corona besmettingen gaat dalen. “Dit doen we door op die plaatsen in te grijpen waar het risico op overdracht van het virus het grootst is. Door het aantal contactmomenten en reisbewegingen te beperken, mensen te ondersteunen bij het kunnen naleven van de basisregels en striktere handhaving”, aldus Mark Rutte vanavond tijdens de persconferentie. De regels zijn streng maar nodig door het hoge aantal besmettingen en gelden vanaf woensdag 14 oktober om 22.00 uur. De regels gelden minstens twee weken maar mogelijk langer.

Cijfers
Volgens cijfers van GGD zijn er in de afgelopen week in Twente 5 overlijdens gerapporteerd van mensen die positief getest waren voor corona. In totaal hebben 93 mensen in Hof van Twente in de afgelopen week, een positieve testuitslag ontvangen.

Regels
Vanaf morgenavond gelden er strengere regels voor groepen. Ook in het dagelijks leven gelden nieuwe regels. Winkels  gaan uiterlijk om 20.00 uur dicht en er zijn geen koopavonden meer. Tussen 20.00 uur en 7.00 uur is de verkoop van alcohol en softdrugs verboden. Er gaat opnieuw een streep door de evenementen. Voor sporten en reizen gelden eveneens nieuwe regels. Cafés en restaurants zijn gesloten echter is het wel toegestaan om maaltijden af te halen of te laten bezorgen. Een aantal horecagelegenheden in Markelo heeft reeds aangegeven hierop in te springen.

Gedeeltelijke lockdown
Het coronavirus heeft te veel ruimte gekregen om zich te verspreiden. Een gedeeltelijke lockdown is daarom noodzakelijk. “Als we ons samen aan de basisregels en maatregelen houden, kunnen we corona onder controle krijgen. Het is een hard gelag, maar we weten waarvoor we het moeten doen. Voor onze kwetsbare ouders en buren, voor de zorg, voor elkaar. Blijf naar elkaar omzien”, twitterde burgemeester Ellen Nauta vanavond.