Een inwoner uit Kerspel Goor is afgelopen donderdagmiddag bijna slachtoffer geworden van fraude. Via PostNL kreeg hij de man een mail met daarin een link voor het betalen van een levering van een poststuk. De man verwachtte een pakketje uit Duitsland waardoor de Markeloër niet direct argwaan kreeg. Toen hij op de track & trace link klikte, was het bedrag ineens verhoogd naar € 56,00. Net op tijd voelde de man dat er iets niet in de haak was. Inmiddels heeft de man aangifte gedaan bij de politie Hof van Twente en de bank geïnformeerd.
Naast deze vorm van fraude waarschuwt de politie ook voor WhatsApp-fraude. Oplichters gebruiken onschuldig lijkende openingszinnen op WhatsApp op grote schaal. Mensen die geen onraad ruiken, gaan vaak voor duizenden euro’s het schip in. De politie Hof van Twente waarschuwt via verschillende lokale mediaplatforms voor de toename aan fraudegevallen via WhatsApp. In de Hof van Twente zijn de afgelopen tijd meerdere gevallen gemeld waarbij inwoners grote geldbedragen hebben overgemaakt aan oplichters. Het aantal meldingen van pogingen tot oplichting is nog veel groter.
In de meeste gevallen gaat het om de zogenaamde ‘vriend-in-noodfraude’. Hierbij krijgen mensen, voornamelijk via WhatsApp, een zogenaamd dringend verzoek van een vriend of familielid om snel geld over te maken. In werkelijkheid komt het appje van een oplichter die zich voordoet als een bekende die mensen op slinkse wijze geld wil aftroggelen. Een inwoonster van Markelo, die anoniem wil blijven, werd afgelopen maand het slachtoffer van deze vorm van fraude. De Markelose behoorde tot de groep mensen die dacht nooit slachtoffer te worden van dit soort praktijken. “Ik volg het nieuws op de voet, maar deze vorm van oplichting was me ontgaan. Ik heb aanvankelijk ook geen moment getwijfeld of het daadwerkelijk mijn zoon was. Het taalgebruik, het moment, het paste allemaal”, aldus het slachtoffer. De schade is 2.643 euro. Het had niet veel gescheeld of de vrouw had hetzelfde bedrag nogmaals overgemaakt. “De persoon die zich voordeed als mijn zoon appte met me toen mijn daadwerkelijke zoon belde. ‘Mam, je bent opgelicht!’, riep hij. Ik raakte in paniek en begon helemaal te trillen. Dit kan mij toch niet zijn overkomen?”, vertelt de vrouw.