onsProat: Meedoen

Niemand heeft zo’n gelukkige hand om altijd de juiste ogen te gooien, alleen maar succesvol te zijn en zonder kleerscheuren door het leven te gaan. Soms moeten we een risico nemen. Niet alles lukt voor de volle 100%. Toch is geen enkele weg doodlopend als je weet dat je kan omkeren!

Gedurende het spel kun je zomaar, vanuit de winning-mood, in de put raken of opnieuw moeten beginnen. Terug bij af! Door de 2e golf van het virus zijn we ook terug bij af. We kunnen mopperen wat we willen. Allerlei zinnige en onzinnige complottheorieën bedenken. Het helpt niet! Sterker nog: het leidt af van het focussen hoe we juist samen verder kunnen. Meedoen is nu belangrijk voor iedereen!

Trump wil niet meedoen aan een digitaal debat met Biden. Jammer,  juist nu de hele wereld naar hem kijkt. Hij zou het goede voorbeeld kunnen geven…. In plaats daarvan gooit hij met modder! Wie de meeste modder gooit maakt grote kans op het presidentschap tijdens de verkiezingen van 3 november.

Misschien een idee voor onze Tweede Kamerverkiezing volgend jaar maart: om ‘Zwientie Tik’ te organiseren! Als er dan tenminste nog boerderijen met varkens te vinden zijn in Nederland…..In plaats van al die debatten om elkaar de vlooien af te vangen is het veel belangrijker dat de politiek weet en zelf ervaart hoe de hazen lopen! (in dit geval de varkens…)

We rollen langzaam van de zomer in de herfst. Na de maisoogst is er weer zicht op onze buren. Fietsers zwoegen door een straffe wind en voelen de regen als harde douchestralen in hun gezicht.

Het is de tijd om fruit te oogsten. Wij hebben ook een aantal fruitbomen. Zoals peren in verschillende smaken, zoete en zure pruimen; valappels en plukappels. Rotte appels maken de oogst divers.

Met een beetje fantasie kan ik de inwoners uit ons dorp vergelijken met fruit. De meesten zijn toffe peren! Net als aan onze boom zijn er daar heel veel van in Markelo! Zuurpruimen zijn er ook! Zeuren om niks en kijken naar een ander. Toch, als je beide fruitsoorten perst tot sap en dit mixt ontstaat een aangename smaak…..

Wie ik liever niet op de fruitschaal zie liggen zijn de rotte appels. Ze zijn niet te eten en tasten ander fruit aan. In onze samenleving hebben we ook figuurlijk te maken met rotte appels. Criminelen die het leven van anderen vergallen door inbraken te plegen of fraude via computer of telefoon. Dat maakt ons argwanend. Spontaan iemand helpen kan je duur komen staan. Letterlijk wordt je geld afgetroggeld zonder dat je het zelf in de gaten hebt. Bah… misselijkmakend!

Vanaf 15 oktober is het jachtseizoen weer geopend. Eens per jaar komen de jagers en drijvers ook bij ons langs. Zij trotseren weer en wind om samen hun passie uit te oefenen. Beheerst, vanuit een genoten opleiding, weten de jagers als geen ander een evenwichtig wildbestand op peil te houden. Hoewel ik me best kan voorstellen dat je, als je een groep jagers en drijvers voorbij je raam ziet lopen, denkt dat alles wat beweegt wordt neergehaald. Gelukkig is dat niet zo!

Ben je tegen de jacht? Dat mag! Ik ga ook niet mee, maar dat geeft mij niet het recht om te zeggen dat anderen het ook niet mogen! In mijn familie en vriendenkring zitten ook fervente jagers. Gekscherend zeg ik wel eens tegen hen: “als ook elk konijn een geweer heeft dan wordt het pas echt een sport!” Ze hebben me wel eens gevraagd om mee te gaan en of ze mij met een haas kunnen verblijden. Ik beperk me tot een borrel aan het eind van de drift!
Binnenkort ga ik naar een dineravond met als thema wild. Dat is jacht voor mij! Daar doe ik graag aan mee!

Blijven meedoen is belangrijker dan winnen. Als de lat te hoog ligt kun je er altijd nog onderdoor lopen en kom je er ook wel!

Mooie zondag,

Johan