onsProat: Ja, een reisje langs de Rijn..Rijn..uhhh..IJssel

Het is nog steeds niet het moment om door te gaan met mijn Oudheid-column, dus schuiven we deze maar weer op!

Mijn beste vriendin uit Den Haag, Aya, houdt van zwerven over de wereld maar ook zij is loyaal en gaat vaak lokaal in Nederland op stap 😆! Deze keer was ze in de buurt van Arnhem en omgeving en had ze een bootuitstapje bedacht en vroeg of ik mee wilde…nou dat wilde ik wel ! Dus ik neem jullie mee op deze tocht!

Het was een boottocht over de IJssel van Deventer naar Hattem. Gratis parkeren aan de andere kant van het vertrekpunt en met het pondje naar de overkant…zooo schattig (trouwens ook een heel mooi gebied om te wandelen)
In verband met corona waren er een beperkt aantal plaatsten beschikbaar en hadden ze het super opgelost met de tafelschikking! Je kon zowel beneden als bovendeks zitten en we hadden mooi weer, dus zaten Aya en ik merendeels boven!
Bij binnenkomst een heerlijke appelstaart met slagroom en koffie en de reis kon beginnen!

Wat fijn om zo te dobberen op het water en dromerig te kijken over de landschappen te voorbij komen. Je kan je haast niet voorstellen dat er te weinig natuur is in Nederland want je ziet alleen maar natuur tijdens de boottocht…kilometers ver! Af en toe komt de stem van de schipper voorbij om te vertellen waar we ongeveer zitten en verteld hij wat over de gebouwen of plekken waaraan wij voorbij varen.

Om 12 uur wordt de lunch geserveerd benedendeks. Alles werd uitgedeeld aan tafel en er was zelfs een kroketje bij! Verschillende broodjes/boter/jam/beleg ga zo maar door! Koffie/thee/melk of jus te drinken … wat wilt een mens nog meer?

Rond 13 uur kwamen we aan in Hattem en konden we 2 uurtjes rondlopen in het stadje! Wij zijn naar het Anton Pieck museum gegaan. Hattem zelf is zo schattig en gezellig met hele leuke winkeltjes en looproutes, dat je wel de tijd in de gaten moet houden want voordat je het weet is de boot weer vertrokken… Je zou maar moeten terug lopen..??!
We waren op tijd! en dan vaar je weer terug naar Deventer maar nu stroomopwaarts dus de vaartijd is iets langer dan de heenreis.
Des te meer tijd voor Aya en mij om onze mede passagiers te analyseren.. doen jullie dat ook soms..?? Samen met een vriendin of vriend mensen analyseren en fantaseren wat ze voor een werk doen ?..of wat hun relatie is tot elkaar..?..of waar ze vandaan komen? Ga zo maar door.. mensen kijken is toch wel een hele leuke bezigheid.. hahaha.. Zo was er ook een wat ‘rijpere’ vrouw en een jonge man met een mega fototoestel. De vrouw was nou niet bepaald het tiepje ‘fotomodel’ maar werd wel in allerlei standen gefotografeerd door de jongeman en zo ook de omgeving.
Nou, daar ging onze fantasie natuurlijk helemaal op los! Totdat we het niet meer konden houden en Aya een gesprek met hun aanging. Zíj was een kunstenares en híj een prof-fotograaf, zij maakte een hele lange schets van de kustlijn langs de IJssel (tijdens het varen) op wel 35 meter rolpapier en hij maakte daar weer foto’s van en dát werd allemaal in een filmpje gepropt met dáár wat kwabbelende water- en natuur-geluiden over heen en voilà.. je hebt kunst!!!
KIJK!!!… dan kan je van alles bedenken maar deze hadden we toch echt niet bedacht!!
Om 17 uur kregen we een diner geserveerd: soeppie – schnitzel of kip – toetje
Alles was bijzonder smakelijk, geen doorgekookte groentes of zo! Verse appelmoes, heerlijke frietjes en mayo, zelfs de soep had krokante groentes en lekkere balletjes! En dat toetje…. Wowwww!!
De mensen die het allemaal serveerde en de hele dag hun benen onder hun lijf vandaan liepen, waren super vriendelijk en hadden een heerlijk gevoel voor humor. De kok kwam ook soms langs voor een gesprekje en om wat te serveren.
Ik lijkt wel een recensie te schrijven voor de rederij maar ik moest dit met jullie delen! Het is dichtbij en het kost maar 63 euries! Voor de hele dag incl eten! Nah jah! Das toch niets?! Voor de wijn moet je dan wel extra betalen maar das niets! Heerlijke Shiraz wijntjes gedronken, top hoor!
Wij hebben zo genoten en kregen nog een regenboog gratis erbij!!!
Voor degene die dit nog niet hebben gedaan, een aanrader!

Fijne Zondag!

Namastè

Ernestine