Fruitpers verwerkt 6.500 kilo fruit

Ruim 6.500 kilo appels en peren zijn vandaag op het Kaasplein in Markelo verwerkt tot sap. Stichting Maarkels Landschap organiseert jaarlijks twee fruitpersdagen waar men vooraf aangemeld fruit kan laten persen door de Welsumse Sapmobiel. “Deze eerste dag was goed bezet. De fruitpers startte vanmorgen al rond de klok van 8.00 uur en heeft tegen vier uur vanmiddag het laatste fruit van vandaag geperst. Het zonnetje droeg er vast aan bij dat menigeen even kwam kijken hoe dit alles in zijn werk ging maar ook werden er al pakken sap verkocht. We hebben er dan ook een mooie en gezellige dag van kunnen maken met elkaar”, vertelt Diederik Roeterdink namens het Maarkels Landschap.

De tweede fruitpersdag staat gepland op zaterdag 10 oktober. Voor deze dag is het nog mogelijk om appels en peren aan te melden om te laten persen. Echter dient het aangeboden fruit wel minimaal 100 kilo te bedragen. Voor de mensen die een kleine opbrengst appels/peren hebben is het mogelijk om elkaar te helpen en dit gezamenlijk aan te bieden.

De pakken sap zijn verkrijgbaar bij het Maarkels Landschap maar ook bij de Kaaswinkel Markelo en Fotostudio Markelo. Een 3-liter verpakking kost € 7,50 en een 5-liter verpakking kost € 10,00 zolang de voorraad strekt. De pakken zijn ongeopend maximaal 2 jaar houdbaar. De geopende pakken zijn na opening 2 maanden te gebruiken.