Markelose manege redt Goorse traditie

Een traditie met een rijke historie, dat is de Goorse Paardenmarkt. Vorig jaar werd na 657 jaar de allerlaatste, traditionele paardenmarkt georganiseerd op de Schoolfeestweide in Goor. Nauta besloot afgelopen najaar om de eeuwenoude paardenmarkt af te schaffen, omdat het bezoek minder werd en het dierenwelzijn te wensen over liet. Ze gaf aan dat de markt weggleed. Paarden worden in de huidige tijd meer op internet verhandeld en minder op de paardenmarkten. De burgemeester benadrukte vorig jaar al dat het niet de bedoeling is een ‘prachtige traditie die absoluut leeft in Goor’ de nek om te draaien. Goor Collectief en de Stadsraad Goor zochten hierop de samenwerking onder meer met Manege De Barlo om toch een vervolg te geven aan de eeuwenoude paardenmarkt. “We hebben een beetje ‘out of de box’ gedacht. Wat is de beste plek voor de markt qua sfeer, dierwelzijn, en de lokale ondernemers, die kunnen profiteren van de aanloop op de kerst en de paardenmarkt”, vertelt Markeloër Niek Hietbrink die blij is dat de eeuwenoude traditie nieuw leven in wordt geblazen.

Vanaf januari 2020 hebben er veelvuldig gesprekken plaatsgevonden met verschillende instanties, waaronder Dierenwelzijn, de gemeente Hof van Twente en de werkgroep van Winters Genieten.  Voorafgaand aan de gesprekken was heel helder om de intentie van de paardenmarkt in ere te houden met de richtlijnen die daar anno 2020 bij horen. De werkgroep is dan ook zeer enthousiast om te melden dat de vergunningsaanvraag inmiddels bij de gemeente is ingediend. 

Het december evenement gaat verder onder de naam Goorse Wintermarkt. Voorzitter van de werkgroep Paul Reef: “We willen met deze paardenmarkt een voorbeeldfunctie vervullen, een traditioneel evenement in een modern jasje waarbij dierwelzijn voorop staat.” De Goorse Wintermarkt gaat traditioneel plaatsvinden op elke derde zaterdag van december. Dit jaar zal dat op zaterdag 19 december zijn. 

Niet alleen de traditionele vrijdag is vervangen door de zaterdag, ook een nieuwe locatie is gezocht en gevonden. Er is gekozen voor de Spoorstraat. Het parkeerterrein van De Reggehof en voor het gemeentehuis zal worden ingericht als ‘parking’ voor handelaren. De nieuwe locatie kan beter afgesloten worden, zodat er geen paarden de veterinair omzeilen. Tevens werkt het karakteristieke beeld van de Spoorstraat mee als meerwaarde en kan het terrein eenvoudig per openbaar vervoer worden bereikt. Met de aanvulling van een complete wintermarkt dat voorheen onder de noemer Winters Genieten werd georganiseerd wordt het een groter evenement. 

De plannen zijn uitgewerkt en voorgelegd aan de gemeente, die daar volgens de organisatie positief tegenover staat. “De officiële vergunningsaanvraag is inmiddels de deur uit. Duidelijk zal zijn dat corona bij deze vergunning een belangrijke rol speelt en daarop heeft de werkgroep geen invloed. Het wachten is op een ‘go’ van de gemeente”, aldus Niek.