onsProat: Trots op Markelo!

Tja, nu zijn we een week verder. Een week na Maarkelsfeest 2020. Wat een bijzondere editie was dit. Gezien de beperkte hoeveelheid kaarten die beschikbaar waren voor de diverse feestjes heb ik dus lang niet met iedereen waar ik graag mee feesten wil, een feestje kunnen vieren. Maar toch was het top.

Op deze plek wil ik wel graag zeggen dat ik ontzettend trots ben op Markelo.
Want wat was het goed geregeld allemaal. Als eerste de horeca. Hoe jullie deze handschoen hebben opgepakt. Mijn complimenten. Ik werd spontaan verliefd op het terras met houtsnippers bij de Haverkamp. Het terras bij De Kroon op het kaasplein deed me denken aan het echte dorpsfeestpodium. Bij Het Wapen was het zoals vanouds altijd gezellig zitten. En dat in samenwerking met Toornsmit. De Poppe en De Pot deden voor het eerst mee in een dorpsfeest activiteit. Vertrouwd goed opgepakt. Alleen heb ik tot mijn spijt niet met eigen ogen gezien hoe het terras en tenten bij De Tasca waren. Maar van de verhalen die ik hoorde ook daar niets dan lof.

De opzet met behoud van 1.5 meter afstand vond ik meer dan goed. Fijn.
Maar eerlijk is eerlijk…..als je een biertje op hebt wordt het handhaven van die 1.5 meter wel iets lastiger. En misschien ben ik persoonlijk daar nog wel het slechtste in van jullie allemaal. Ik vind het zo moeilijk om niet dicht bij mensen te mogen komen. Maar heb wel mijn best gedaan om het te beperken.
Vanaf het podium gezien, zowel vrijdags met de kapel als zondags met het frühshoppen, vond ik dat er goed rekening mee gehouden werd en waren de terrassen en zalen perfect ingericht met de 1.5 meter afstand in acht genomen.

Persoonlijk vond ik het frühshoppen een hele gave ervaring. Tuurlijk, het mooiste is gewoon in de tent staan. Maar met wat er in corona tijd mogelijk is vond ik deze uitvoering heel speciaal. Hoe bijzonder was het dat ik, met vriendje Mark, als een koningspaar werd rondgereden naar elke locatie.
Kan niet anders zeggen dat we best sceptisch waren in het begin. En dan met name over het geluid. Dat is normaal altijd al een dingetje en nu moet het dus ineens bij alle 4 locaties top zijn. En wat was het dat zeg! Echt fantastisch zoals de horeca het geluid geregeld had. Professionaliteit ten top. Hulde.

Maar naast de horeca heeft de middenstand ook super werk geleverd door de Grotestraat te versieren en aan te kleden in de dorpsfeestkleuren. Kleine moeite maar wat doet zoiets veel zeg.

En daarnaast ook top van alle (dorpsfeest) vrijwilligers die zich belangeloos hebben ingezet om de corona editie te laten slagen.
Het ‘rondje’ op de barfiets vond ik een erg leuk idee. Ik wilde mezelf eigenlijk opgeven voor een rondje, maar dat vond mijn wederhelft meer dan belachelijk. Snap ik niks van.

Nu heb ik via via al geluiden uit Goor gehoord waarom dit alles in Markelo wel mocht. Maar lieve Goorsen, de terrassen die er waren werden niet gefaciliteerd door Dorpsfeest Markelo maar door de horeca zelf. En volgens mij doet de horeca in Goor exact hetzelfde met bijvoorbeeld het ‘nazomeren’. Groot gelijk overigens. Je moet geld verdienen waar het kan.
Maar inderdaad, het is wel dom dat bepaalde feestvierders foto’s van mensen aan biertafels op social media plaatsten. Zelfs op Maarkelsnieuws kwam ik ze tegen. Dan kun je natuurlijk reacties verwachten en krijgen we Grapperhaus perikelen. Zover kan ik met jullie meegaan. Maar laten we het niet groter maken dan het is. Niemand is heilig in deze. Jullie mogen beginnen te schreeuwen als we over 1 week een corona golf in Markelo hebben. Dan heb je recht van spreken en trek ik bovenstaande terug.

Maar ik wil bij deze iedereen bedanken die op welke wijze dan ook een bijdrage heeft geleverd aan MF 2020. Ik hoop oprecht dat we volgend jaar gewoon weer in de tent op het kaasplein staan. En dat we weer op de banken mogen staan bij het optreden van Wahnsinn.

Maar voor dit jaar zeg ik uit de grond van mijn hart, zoals alles verlopen is afgelopen weekend, dat ik TROTS ben op Markelo en dat het met recht ‘op afstand het leukste feestje van het jaar’ is. Zelfs in corona tijd.

Fijne zondag,

Niek