Uitgelicht: Van der Boom Podotherapie

Sinds twee jaar heeft Mark van der Boom zich gevestigd in Markelo als podotherapeut onder de naam Van der Boom Podotherapie. Van der Boom is geboren in Drenthe maar al op jonge leeftijd vertrokken naar Enschede, waar hij momenteel nog steeds woonachtig is. Desondanks is hij sterk verbonden met Markelo en de nabije omgeving. Nadat Mark de opleiding tot podotherapeut zes jaar geleden had afgerond is hij begonnen met werken bij Podotherapie Segerink in Deventer. In 2018 kreeg Mark de kans om voor zichzelf door te gaan en een gedeelte van de praktijk van Segerink over te nemen. Zodoende veranderde Podotherapie Segerink naar Van der Boom Podotherapie op 2 juli 2018 waarmee hij naast Markelo ook de locatie in Holten overnam. In Markelo is hij met zijn praktijk te vinden in  gezondheidscentrum Het Stroaten en in Holten is de praktijk van Van der Boom Podotherapie gevestigd in de schoenenwinkel van Steunenberg schoenen en in het gezondheidscentrum Fysio Pro.

Van der Boom heeft  altijd  wel gedacht dat het hem wat leek om iets voor zichzelf te gaan doen en te proberen, maar hoe of wat dat wist hij niet. ‘’Toen de mogelijkheid zich voordeed en ik de praktijk Segerink over kon nemen heb ik dat gedaan en ben toen het diepe ingesprongen’’, vertelt Mark. Tot op de dag van vandaag heeft hij hier geen spijt van vertrouwd hij ons lachend toe. ‘’Ik zou niet meer terug willen, want je kan je eigen beleid voeren, precies hoe je het zelf wilt. Zo vind ik persoonlijke contacten belangrijk en heb je meer ruimte om de agenda zelf in te plannen. Ook kan ik zolen maken en therapieën geven op een manier zoals ik dat wil. Die vrijheid is fijn.’’ Zo is het dus in een relatief korte tijd, snel gegaan voor van der Boom waarin veel is gebeurd. ‘’Ik heb het niet zo gepland of bedacht, maar tot op heden is het erg mooi hoe het allemaal gelopen is’’, aldus Mark. 

“Alles wat je doet, doe je voor jezelf en voor je gezin, dat is een prettige gedachte”

Van der Boom begon eerst met één dag in Markelo maar op dit moment zit hij er op maandag, woensdag, donderdag en vrijdagochtend. ‘’De praktijk is flink gegroeid en dat is hartstikke leuk. Zelf had ik niet verwacht dat het zo snel uit zou breiden. In eerste instantie had ik het bestaande klantenbestand overgenomen en dan hoop je dat die lijn iets stijgend omhoog gaat, maar dat is tot nu toe boven verwachting gegaan.’’ Dat geeft dus duidelijk aan dat Van der Boom het goed doet en daar is hij ook erg blij mee. Hij heeft nu sinds april zelfs personeel moeten aannemen. ‘’Zelf had ik ook niet verwacht dat ik nu al aan personeel zou zitten, het is een hele interessante twee jaar geweest en een hele mooie leerschool want je leert heel veel, met name op het gebied van ondernemen.’’

Van der Boom Podotherapie is breed georiënteerd. Zo is er aandacht voor kinderen, sporters maar ook diabetisch en- reumapatiënten. Van der Boom zelf vindt het belangrijk dat als je in een dorp zit met een kleine gemeenschap, je veel kan aanbieden en alles wat je doet, ook goed doet, zodat mensen niet naar de stad hoeven. ‘’Het kleinschalige is erg leuk, het leuke daaraan is dat je alle mensen leert kennen en een persoonlijke relatie opbouwt, dat is het leuke aan dit vak en van het werken in een dorp. Het gaat namelijk niet om alleen de voet, maar om de hele persoon. Mensen moeten gezien worden.’’ Naast dat hij nauw verbonden is met zijn patiënten is ook zijn vak als podotherapeut heel divers. ‘’De ene keer doe ik biomechanisch onderzoek en een half uur later haal ik een ingegroeide teennagel weg, dat maakt het afwisselend. Heel veel mensen zijn zich er vaak niet van bewust dat podotherapie meer is dan alleen voeten en nagels en dat vaak klachten in de knieën heupen en rug een relatie hebben met het functioneren van de voeten.‘’

Mark vertelt: ‘’In de medische wereld hakken we alles op in stukjes om het behapbaar te maken. Het is onmogelijk als je van alle factoren alles moet weten, dat is te complex. Daardoor is het opgedeeld en is de samenwerking met bijvoorbeeld dokters en fysiotherapeuten heel belangrijk. Zo behaal je een optimaal resultaat en is het overzichtelijk voor de patiënt. Het is daarom prettig om in één gebouw te zitten zoals in Het Stroaten, je kan zo bij elkaar langslopen. Even andere mensen spreken en overleggen”.

Veel mensen weten de praktijk te vinden, een hele grote factor hierin is de mond-tot-mondreclame. Maar ook de verwijzing van huisartsen waar ik korte lijntjes mee heb, maar ook met de fysiotherapie en oefentherapie. Via  mond-tot-mondreclame weten ook veel patiënten uit de verdere omgeving mij te vinden. Ook bellen mensen of komen rustig langs. Van der Boom vindt de sterke connecties met de patiënt belangrijk: ‘’Sterke connecties belangrijk voor de patiënten, niet alles ligt bij de voeten. Als je een mooi en optimaal resultaat wilt dan is het heel goed om samenwerking te hebben. Zo werkt Van der Boom onder andere samen met een oefentherapeut en is daaruit een inloopspreekuur ontstaan. ‘’Het inloopspreekuur is één keer in de maand, het is een spreekuur speciaal voor kinderen. Het inloopspreekuur is ontstaan nadat ouders met vragen kwamen over  bijvoorbeeld de manier van lopen van hun kind. Voor de coronaperiode hebben wij dit één keer gedaan en het bleek een succes, vandaar dat we het in september weer oppakken. Hierdoor is het laagdrempelig om even binnen te stappen. Het probleem kan vervolgens al met een advies worden verholpen of er wordt iets aan gedaan. Laagdrempeligheid, daar hou ik van, aldus de podotherapeut.

“Uitdagingen, ik hou er wel van. Leuk om dingen te bedenken, op te zetten”

In zijn werk als podotherapeut is Van der Boom veeleisend voor zichzelf en erg perfectionistisch. ‘’Ik ben pas tevreden als de patiënt tevreden is en soms ben ik nog niet tevreden als de patiënt wel tevreden is. Mensen komen met een hulpvraag en die wil ik graag oplossen”, aldus Van der Boom. Waarmee hij aangeeft dat het persoonlijke contact en kijken naar de persoon als geheel in plaats van alleen naar een voet een belangrijke rol speelt. ‘’Ik vind het heel belangrijk om ook te kijken wat er nog meer speelt, daarin komt de persoonlijke benadering weer naar voren, waarin ik mij kan onderscheiden. Als ik een traject in ga met een patiënt wil ik het ook samen met de patiënt volbrengen. Degene die tegenover je zit moet weten wat er speelt en aan de hand is, de nazorg hierin vind ik minstens zo belangrijk.’’

In de twee jaar dat Van der Boom de praktijk heeft overgenomen is er veel gebeurd. Maar hoe ziet hij de toekomst voor zich? ‘’Over tien jaar wil ik hier in Markelo nog lekker mijn praktijk draaien en een vaste waarde zijn in het medische team van Markelo. Maar ook in Holten en de omgeving waarbij het persoonlijk contact met de patiënt centraal moet staan.’’ Ondanks het feit dat Van der Boom Podotherapie een mooie groei doormaakt was het niet zijn ambitie om direct te groeien. ‘’Het is uiteindelijk een gevolg van goed werk. Maar de groei wil ik zo rustig mogelijk laten verlopen want het persoonlijk contact moet  centraal blijven staan. Anders blijf ik liever kleiner, het moet geen massa productie worden. Uiteindelijk wil ik bij mijn waarde blijven in plaats van té groot worden.’’

‘’Stilstaan is achteruitgaan, ik hou me vast aan mijn eigen visie dat vind ik belangrijk, in de praktijk hangen veel spiegels je moet jezelf altijd recht kunnen blijven aankijken,’’ besluit Van der Boom.