onsProat: Pleinkapitein

Afgelopen week was de warmste week ooit. Ons zwembadje bracht dan ook een aangename verkoeling. Bruin worden in eigen tuin! Veelal gekleed in shirt en korte broek ben ik boerenbruin geworden!

Zou boerenbruin een discriminerend woord zijn? Ik denk het niet. Maar ik steek er m’n handen niet meer voor in het vuur! Het is bijna niet meer te volgen. Zo mogen foto’s van het Sinterklaasfeest waarbij de afbeeldingen van Zwarte Piet een combinatie is van een geschminkt gezicht en andere stereotiepe kenmerken niet meer worden geplaatst (?)…… Snap jij het nog?

Om de hitte van de zonnestralen te ontwijken kruip ik graag onder een boom. Met een beetje wind erbij is dit een aangename verkoeling. Ons Kaasplein zou wat mij betreft ook een paar bomen in grote verplaatsbare bakken kunnen gebruiken. Om ons boerenlandschap te promoten stel ik voor de bakken met koeien te versieren. In allerlei soorten en maten. Hout en verf hiervoor is vast wel aan te komen. Onze plaatselijke kunstenaars kunnen vervolgens helemaal los gaan om er iets moois van te maken! De bakken verfraaien het plein en de bomen zorgen voor verkoeling. Een aantal kraampjes erbij gevuld met streekproducten van Het Eetbare Erf zorgen voor definitieve aantrekkingskracht. Geen toerist zal dit stukje Maarkel overslaan!

En toeristen zijn er! Meer dan 1.300 toeristen in één maand tijd hebben het Infocentrum Markelo in Eungs Schöppe bezocht. Geweldig dat een groep vrijwilligers van de VVV informatie deelt over de bezienswaardigheden en activiteiten die menigeen in- en rondom Markelo brood op de plank bezorgt.

Nog niet zolang geleden was ik op het Kaasplein. Het was die ochtend stralend weer. Bij ‘t Wapen van Markelo en het Spiekertje waren ze druk bezig om hun terras gereed te maken om open te gaan. Vanaf het plein had ik daar prachtig zicht op.

Het uitzicht naar de andere kant richting de bloemenzee van de Kroon doen je uitnodigen om daar naar het terras te gaan. Een afscherming met bloembakken zou ook een mooie tijdelijke oplossing zijn rondom de pekelbaden. Er zijn vast wel creatieve vrijwilligers die gewapend met hamers, zagen, planken en spijkers zoiets kunnen maken. Tot er een definitieve invulling is gevonden en wordt uitgevoerd.

Als straks alle units van de Kaasfabriek zijn benut komen er vast meer ideeën opborrelen voor het plein. Ideeën zijn als eieren! Ze moeten eerst worden gelegd en daarna volgt het broeden. Niet uit elk ei komt een kuiken. Dit weerhoudt de kip er gelukkig niet van om opnieuw een ei te leggen!

Het zou mooi zijn als we iemand hebben die alle toekomstige ideeën verzamelt. En overleg voert met alle betrokkenen van het plein wat haalbaar en wenselijk is.

Daarom pleit ik voor een pleinkapitein! Er zijn vast Markeloërs voor te porren die dit wel kunnen. Ik gooi alvast een balletje op…. Mij lijkt Diny van Jan van Peurtje hiervoor geknipt! Ze is enthousiast, een positieve verbinder die denkt in- en zoekt naar oplossingen. Bovendien kent zij veel Markeloërs. Binnen no-time heeft deze kapitein haar bemanning compleet!

Het Kaasplein zal de voetstappen van feestvierend Markelo moeten missen dit jaar. Niet uit volle borst meezingen en springen in een volle tent in een nat bezweet shirt. De tent waar we jaarlijks 3 dagen uit ons dak gaan is er niet.

Markelo zal Markelo niet zijn om met een alternatief te komen. Het Maarkelsfeest bestuur en de horeca hebben de koppen bij elkaar gestoken. Deze keer wordt er uit een ander vaatje getapt. Zo kan het bier toch nog stromen om samen een feestje te bouwen!

Chapeau voor diegenen die ondanks alle beperkingen door Corona roeien met de riemen die ze hebben. En hun best doen om er toch een fantastisch feest van te maken voor ons allemaal!

Ik kijk er nu al naar uit!

Fijne zondag,

Johan