Fokveedag kiest voor videokeuring

De jaarlijks terugkerende Fokveedag wordt door de maatregelen rondom corona, dit jaar in een ander jasje gestoken. Het evenement stond gepland op zaterdag 5 september 2020. De Fokveedag zal dit jaar plaatsvinden middels een videokeuring.Hiermee hoopt het bestuur een goed en toch passend alternatief te bieden met het oog op de bijzondere tijd waarmee een ieder te dealen heeft. De kalverkeuringen van de Kalver Opfok Club zijn echter wel van de baan. Het bestuur van de KOC hoopt de jeugd volgend jaar weer in grote getale te mogen begroeten.

De leden van de Fokstudieclub, inzenders- en medewerkers van de jaarlijkse Fokveedag hebben inmiddels van de Stichting Veeteeltbelangen een uitnodiging ontvangen om per bedrijf twee dieren op te geven voor 15 augustus. De opgegeven dieren worden door een deskundige jury gekeurd. Afhankelijk van deelname worden de opgegeven dieren verdeeld in twee of drie rubrieken; vaarzen, middenklasse en oudere dieren. “De jury stelt geen eisen aan het toiletteren, wel wordt er enige reinheid van het dier verwacht. De keuring wordt afhankelijk van de opgave georganiseerd op 5 september waarbij eventueel uitgeweken kan worden naar 4 september”, vertelt Gerwin Nijenhuis. Tijdens de toelichtingsavond worden de beelden vertoond en van commentaar voorzien per rubriek. Uiteindelijk worden er zes kampioenen, respectievelijk reserve kampioenen worden uitgeroepen. Daarnaast wordt een algemeen kampioen melkkoeien aangewezen. In elke rubriek wordt bovendien een uierkampioene benoemd.

Het inschrijvingsformulier kan volledig ingevuld per mail voor 15 augustus worden verzonden aan fokveedagmarkelo@gmail.com