Inbrekers gaan niet op vakantie

Zomerse temperaturen, volle terrassen. We genieten met z’n allen volop van deze zomer weliswaar met wat aanpassingen vanwege de corona-maatregelen. Veel mensen gaan op vakantie of organiseren een dagje uit met het gezin. Helaas is het ook de tijd waarin inbrekers toeslaan, omdat ze weten dat bewoners niet thuis zijn of er een raam open staat. De achterdeur open laten staan terwijl u even naar de supermarkt fietst om snel een paar boodschappen te doen. Het zijn de momenten waarop inbrekers toeslaan. Als woninghuurder of eigenaar kun je zelf heel veel doen om een woninginbraak te voorkomen. Het Politiekeurmerk Veilig Wonen (PKVW) omvat die maatregelen die je kunt nemen om jouw woning, maar ook de wijk veiliger te maken.

Maak het inbrekers niet te makkelijk!

• Op vakantie? Licht de buren in.
Vertel uw vertrouwde buren over uw vakantieplannen. Zij kunnen op uw woning letten en helpen deze een bewoonde indruk te geven. Maak met uw buren de afspraak dat zij de post weghalen, de planten water geven of de auto af en toe eens op de oprit zetten. Als u de buren niet wilt belasten, kunt u bijvoorbeeld het krantenabonnement tijdelijk stopzetten, aan PostNL vragen de post te bewaren en een ‘nee-nee’- sticker op de brievenbus plakken.

• Bewoonde indruk
Geef uw woning een bewoonde indruk als u weg bent: zet de verlichting op een tijdschakelaar, laat wat goedkoop speelgoed in de tuin achter, laat een kopje op tafel staan of wat afwas op het aanrecht. Laat kostbaarheden nooit in het zicht liggen: niet thuis en niet in de auto op vakantie. U kunt overwegen om sieraden, geld en belangrijke papieren in een bankkluis te laten bewaren.

• Bel 112 bij verdachte situaties
Vertel uw buren dat ze bij een verdachte situatie (bijvoorbeeld geluiden vanuit uw woning terwijl u er niet bent) direct de politie via telefoonnummer 112, het nummer voor spoed, moeten bellen. Snel alarm slaan, betekent een grotere kans om de inbrekers te pakken. Dit geldt natuurlijk ook omgekeerd voor uzelf als u niet op vakantie gaat en de buren wel. Naast deze tips, blijft het natuurlijk het belangrijkste om te zorgen voor goedgekeurd hang- en sluitwerk op ramen en deuren. Een goedgekeurd slot voldoet aan de eisen van het Politiekeurmerk Veilig Wonen (PKVW) en herkent u aan het SKG-logo, 1, 2 of 3 sterren en het ®️ teken.