onsProat: Diepe zakken

Ze zijn blond, staan op 4 poten en hebben een vreselijke hekel aan veeartsen, inseminatoren of andere gasten die laarzen, stofjassen of ki handschoenen dragen.
Ik, Gekleed met laarzen, stofjas en een ki handschoen bekijk bezorgd mijn route. Nog 3 adressen te gaan en dan volgt de hobbyist die in het trotse bezit is van de door mij gevreesde Blonde d’Aquitaines.
De andere adressen waren eigenlijk geen enkel probleem maar het adres met de blondes…
Ze zijn wild, vreselijk eenkennig, en eigenlijk nooit blij om mij of de veearts te zien.

“Feikje is een hele lieve koe en doet echt nooit wat”, wordt mij op weg richting de koe vaak verteld. De eigenaar is meestal erg optimistisch, maar blijft gek genoeg altijd op minimaal 2 meter afstand van zijn Feikje staan. Ondertussen waag ik mij binnen het bereik van het ongeleide blonde projectiel en insemineer haar zo goed ik kan.

Het drachtig maken van koeien hoort bij mijn werk, of de koeien nu zwart, wit rood of blond zijn. Ik verdien er een deel van mijn geld mee, geld waarvan tegenwoordig karrenvrachten nodig zijn om hier in Markelo nog een huis te kunnen kopen.

Maar liefst 8% steeg de huizenprijs in het afgelopen jaar! En alsof dat nog niet genoeg is, lijken de vele kopers ook nog eens te beschikken over vreselijk diepe zakken. Maandlasten lijken maar maandlasten en de vraagprijs enkel een getal. Met de woekerprijzen van dit moment zijn er alleen maar winnaars bij de verkopende partij.
Maar wat moet je als er geen ander aanbod is, de rente historisch laag is en landelijk gezien de huizencrisis hoogstwaarschijnlijk nog vele jaren gaat duren. Je kunt je geld maar één keer uitgeven en dit lijkt niet het goede moment, maar dat is misschien iets waar we maar aan moeten wennen.
Markelo wordt waarschijnlijk de komende jaren nóg aantrekkelijker en hiermee verwijs ik naar de column “bruin in eigen tuin” van Jantien Bussink uit de Tubantia van afgelopen week. De huizen hier zijn relatief goedkoop, het landschap is prachtig en een vakantie in eigen land lokt deze zomer hordes westerlingen naar ons mooie rustige twente. Of ze zich hier in de toekomst zullen vestigen is nog onbekend. Ik hoop van niet, het zal ten koste gaan van de Markelose jeugd die hier maar wat graag wil blijven. Wees loyaal, verkoop lokaal. Het zal ons nuchtere plaatsje tussen de 5 heuvels hoogstwaarschijnlijk goed doen.

Prettige zondag,

Christiaan Mensink