onsProat: ‘t Is weer zomer!

Er zijn veel liedjes gemaakt over de zomer. Rob de Nijs heeft in 1977 een dijk van een hit gehad met: ‘Het werd zomer’. Over een vrouw van 28 en een jongen van 16. Ik moest ineens denken: “Als een actiegroep nu de aandacht hierop vestigt, vrees ik dat Rob de Nijs naar de studio moet om de tekst aan te passen!”

Ondanks het mooie voorjaar hebben veel mensen last gehad van zwaar weer. Tijdens deze financiële storm was het ‘alle hens aan dek’ en is de voorraad euro’s geslonken of zelfs opgeraakt. Mijn vader merkt altijd op dat een schaal vol rijksdaalders (nu euro’s) ook een keer opraakt als je er elke dag eentje afhaalt. Al zie je dat de eerste tijd niet, totdat de bodem in zicht komt. Op vele plekken wordt de schaal met euro’s nu gelukkig mondjesmaat weer aangevuld. Het wordt tijd dat iedereen deze gelegenheid, om aan te vullen, weer krijgt!

De zon straalt ook weer in de Martinuskerk deze zomer. Niet alleen op zondagmorgen, maar 10 weken lang, elke woensdagavond, is iedereen welkom. Het thema is: ‘Op adem komen’. Een mooie gelegenheid om mensen te ontmoeten of gewoon te genieten van hetgeen komen gaat. Elke week een verrassende ontmoeting in voordracht van en voor Markeloërs afgewisseld met muziek.

De regen laat zich deze zomer vaker zien dan vorig jaar en wint het regelmatig van de zon. Ik ben er blij mee! Al geef ik ook toe dat het de afgelopen zomers genieten was van de enorme hoeveelheid zon die over ons werd uitgestort. In april gingen de tuinkussens in de stoelen en net voor de herfst weer naar binnen zonder nat te worden! Zuid Europa lieten we links liggen. Als iemand toch boekte naar de Costa Brava of Turkije had hij wel iets om uit te leggen. Al snel werd de opmerking gemaakt: ‘we gaan weg om het weer…….’. Daar bleek het namelijk vaak koeler dan in ons eigen land!

Een vliegticket halen voor Spanje? Het kan weer! Wijzelf gaan niet door de wolken maar blijven met de voeten op Hollandse bodem. Volgens de krant is Twente gewild! Dat is mooi en dat komt onze plaatselijke economie in elk geval ten goede.
Ik zou de regels erop na moeten slaan maar het zal me niet verbazen dat we door niet te vliegen bijdragen aan een extra koe in de wei…. of aan de bouw van een extra woning…..

Tijdens de droogte wordt ons voorgehouden om zuinig te zijn met water. Nee, dit keer zijn niet de boeren de schuldigen! De mensen met enorme zwembaden en grote tuinen worden verdacht van dit waterterrorisme! Als een vijver vullen daar ook bij hoort, ben ik ook schuldig…

Onze boeren werden even uit de luwte gehouden. Zagen overigens ook hun inkomsten dalen. Minder afname door de consument bracht een verlaging van de prijs voor de geleverde producten met zich mee. Uitgeperst als een sinaasappel staan ze met de rug tegen de muur. De regelzucht is even erg, zo niet erger dan een droge zomer. Daarom gingen de boeren ook weer de regio in en het land door met hun trekkers om aandacht te vragen hiervoor. Het zal toch nu wel een keer zijn doorgedrongen in Den Haag dat er gepraat moet worden. Eenzijdig maatregelen aankondigen zal niet genoeg zijn om het probleem op te lossen.

Het is noodzakelijk om hiervoor samen ideeën uit te werken, waardoor er oplossingen ontstaan. Dat is bovendien een stuk plezieriger dan een hetze ontketenen en elkaars tegenstellingen nog meer uitvergroten. Inkeer en dialoog zijn de toverwoorden. Ik mag hopen dat dit Den Haag heeft of nog gaat bereiken!

Ondanks dat het regelmatig regent blijft het vooralsnog een hete zomer ….
Bedenk wel: ‘Na regen komt zonneschijn!’

Niemand heeft de macht om letterlijk de zon te laten schijnen; figuurlijk is dit wel mogelijk. Daarom kan het met een beetje politieke wil zomaar voor iedereen een mooie zomer met een vooruitzicht op een zonnige herfst worden!

Fijne zondag,

Johan