onsProat: Oudheid… (1)

Vaak rijd ik met de auto naar een bepaald wandelgebied en loop ik met Shiva een route. Laatst kwamen we een blauw bordje tegen met KnTs erop. Nieuwsgierig dat ik ben moest ik natuurlijk weten waar dit bordje voor diende.. Zo gezegd, zo gedaan en wij op pad met de brochure van de Kerkenpaden en Tichelroutes, waar trouwens op blz 2 een prachtige oude foto staat van mijn huis op de Bergweg!… vandaar dat er regelmatig wandelaars stoppen en naar mijn huis staan te kijken (en van Gerrit en Mini Muilerman natuurlijk!) Ook in de geschiedenis van mijn huis ben ik gedoken en heb mooie foto’s gevonden van vroeger toen de Bergweg nog maar een zandweggetje was…

Ik vind het mega interessant om in een geschiedenis te duiken wat mij na staat en al helemaal toen ik tijdens de verbouwing een “geheime deur” vond naar de andere kant van het huis.. nah jah… zo geheim was het nu ook weer niet, aangezien het eerst 1 huis was en deze deur bij de oorspronkelijke hal uitkwam! Maar toch… het huis is inmiddels de 100 jaar gepasseerd en ik zou er alles voor geven als de muren konden praten…

Maar goed… ik dwaal af…terug naar de de KnTs bordjes!
De totale route is ongeveer 23 km maar je kan ze ook in 3 delen lopen, wat beter is voor Shiva …uhhhh… voor mij…

Voor de mensen die deze route nog niet hebben gelopen, is het echt een aanrader. Niet alleen de route is mooi maar ook de plekjes die beschreven worden in het route boekje ( bij de VVV verkrijgbaar, nee! ik krijg geen provisie!) zijn super interessant.
Er ligt hier zoveel geschiedenis dat je er zeker een dag voor mag uittrekken om alles te zien en te lezen. Inmiddels heb ik het eerste gedeelte gelopen en wat er voor mij uitsprong was bijvoorbeeld de ‘aardappelhut’ waar je nog binnen kunt kijken. Het ligt ook op een heel mooi plekje met koeien die aan het grazen zijn en een picknicktafel er naast waar je effe kunt uitrusten.
En dan die prachtige ‘klompenpartij’ zo voor een boerderie! erg mooi gedaan, al stond deze nergens in de brochure.😂

Dat de Kattenberg (bos) zo vol ligt met geschiedenis, wist ik niet! En blijkbaar ook meerdere Markeloërs wisten dit niet!
Hoe bijzonder is het om door de loopgraven te lopen en je voor te stellen hoe het voor de soldaten moest zijn geweest. Al die spanning om maar niet ontdekt te worden, de geweren die ze misschien wel in de verte hoorden, de eenzaamheid… Pittig hoor!

En dan die te pletter gevallen vliegenier.. hoe bizar is dat als herdenkingsmonument!? Dat zal geen prettig gezicht zijn geweest voor degene die hem gevonden heeft…en dat was nog wel een jongetje van 12 jaar! Het ziet er zo “echt” uit dat ik wel 2x met mijn ogen moest knipperen!

Wat het meeste indruk op mij heeft gemaakt is toch wel het onderduikershol, die was wel heel goed verstopt want deze zag ik in eerste instantie niet..(wat natuurlijk ook de bedoeling was.. haha!) Je kunt erin gaan want hij is open maar daar protesteerde mijn maag tegen. Dus heb ik het van buiten bekeken maar jeetje wat was het klein en donker. Binnenkort ga ik de 2e helft lopen en dan kom ik langs de Hulpe en ga ik ook daar, een onderduikadres bekijken.

Ik vind het nog steeds niet te geloven dat er zoveel geschiedenis is bewaard gebleven, hier in deze prachtige omgeving! Hoe mooi is dat??
Dus voor degene die de KnTs route nog niet kent, koop de brochure bij het VVV kantoor (staan de beschrijvingen in van de Plekken) en ga er op uit! Je zult er geen spijt van krijgen!

Nu ga ik snel verder lezen in een mega interessant boek waar ik jullie in mijn volgende column over ga vertellen!! Ook over de Oudheid…😇

Namasté

Ernestine