onsProat: Vreemde snuiters

Het waren misschien wel de allermooiste potjes voetbal ooit. Wij met basisschool Elserike tegen de Klavertje Vier basisschool van het AZC Klompjan. Zo’n 2 keer per jaar vond er een uitwisseling plaats tussen onze scholen die deze potjes voetbal mogelijk maakten. We keken naar elkaars musical of deden mee aan een speurtocht op het terrein van het AZC. Maar tussen de middag, wanneer we even ontsnapten aan het wakend oog van onze meesters en juffen, werd er een stevig potje gevoetbald. Zij wilden absoluut niet verliezen van een stelletje kaaskoppen als wij, en andersom wouden wij absoluut niet verliezen van de asielzoekers van het AZC.

Conciërge en oud betonvlechter Hans uit Hengelo was bij elke ontmoeting onze vaste supporter. Voorover gebogen over het hekwerk rookte hij zijn shaggie, at tevreden zijn boterhammetje en vloekte met gespierde Hengelose taal die geen enkele AZC-er kon verstaan als er weer eens een bal in zijn plantsoen belandde.

Het was prachtig, we waren allemaal super fanatiek en stiekem schopten we af en toe zelfs bewust een bal in Hans zijn tuin om vervolgens lachend zijn gevloek aan te horen.

Het was eigenlijk best een beetje een vreemde snuiter die Hans maar alle leerlingen van onze basisschool waren gek op hem. Moest je op de gang zitten omdat je straf had dan bracht Hans je stiekem een pepermuntje. Hans was anders, Hans was leuk, sliep tussen de middag in zijn auto met de radio op standje burenruzie, deed zoute haring met satésaus op zijn brood en gaf ons altijd het voordeel van de twijfel bij dubieuze beslissingen tijdens een potje voetbal met de AZC-ers.

Vandaag de dag is anders zijn helemaal niet meer zo leuk als ik alle vreemde snuiters op tv mag geloven. Heet je Akwasi, heb je dreadlocks en draag je je broek op half 7 dan word je volgens Akwasi al gauw gediscrimineerd. Een van de dieptepunten van afgelopen tijd zag ik tijdens het programma Voetbal Inside, waar een zwarte piet voorbij kwam die volgens een van de presentatoren wel een beetje op woordkunstenaar Akwasi leek.

Resultaat: ‘Alle proem in n drek’

Sponsoren en presentatoren trokken de spreekwoordelijke stekker uit het programma en zelfs enkele helden van onze oranje selectie deden hun zegje. Ik begrijp het niet zo goed en vind het jammer dat zoiets onbenulligs zo hoog op moet lopen. Me2, stikstof, corona, Actiegroep viruswaanzin, Kick Out Zwarte Piet, Black Lives Matter, allemaal groeperingen of begrippen waarmee we de afgelopen maanden dagelijks hadden te maken. Het is allemaal vreselijk negatief en ben je het ergens niet mee eens, dan ga je maar naar het Malieveld om te protesteren. Lekker de hele middag Boa’s plagen, Zwarte pietjes pesten, relletjes schoppen met je voetbal vriendjes en onrust zaaien. Het lijkt wel het nieuwe normaal, of komt het doordat protesteren zo ongeveer het enige uitje is waar we zo langzamerhand nog een vergunning voor kunnen krijgen ?

Prettige zondag,

Christiaan Mensink