Scholten verricht opening bibliotheek

Met het onthullen van het logo van bibliotheek Hof van Twente op de gevel van De Kaasfabriek Markelo, verrichtte wethouder Harry Scholten vanmiddag de officiële opening van de bibliotheek Markelo. Een kleine delegatie was op uitnodiging bij dit toch speciale moment aanwezig. In verband met de maatregelingen rondom het coronavirus, vond de officiële opening plaats in aanwezigheid van een klein aantal genodigden. Onder hen was ook Markeloër Gerard ter Hofte aanwezig. Gerard is als architect bij de verhuizing van de bibliotheek in Markelo betrokken en wist de directeur van Bibliotheek Hof van Twente, René Siteur al in een vroeg stadium te overtuigen van de mogelijkheden, die de voormalige melkfabriek bood. “Hier staat dan ook een trotse bibliothecaris. De bibliotheek is werkelijk erg mooi geworden”, vertelt René Siteur. Ook de wethouder gaf aan trots te zijn op het project rondom de Kaasfabriek Markelo: “Het lukt ons langzaam maar zeker, om hier een mooie plek van te maken. Mooi dat de bibliotheek voor Markelo behouden blijft. Lezen blijft toch enorm belangrijk. Het is duidelijk te zien dat hier veel werk verzet is. We gaan verder met dit project, stapje bij stapje wordt steeds meer van het project waarheid. Jullie mogen er trots op zijn”.

Siteur bedankte een flink aantal mensen die gedurende het project van enorme betekenis zijn geweest. Naast Gerard ter Hofte, werden natuurlijk ook de projectleider van gemeente Hof van Twente, Martijn Harbers en Martin Verbeek vanuit zijn rol als voorzitter van de Stichting Kaasfabriek Markelo benoemd. Een enorm woord van dank sprak Siteur ook uit richting de aannemer Hoornik Speciaal Bouw, die de verbouwing van de bibliotheek heeft geleid en daarbij zoveel als mogelijk heeft samengewerkt met lokale partijen.

Dronefoto’s: Gerrit Smit

De bibliotheek is de tweede partij die een ruimte heeft gehuurd in de Kaasfabriek Markelo. Het huurcontract is getekend voor tien jaar waardoor de bibliotheek voor Markelo in de nabije toekomst zeker behouden blijft. Fotostudio Markelo opende half maart hun deuren in de Kaasfabriek aan de vooravond van de geldende maatregelen rondom de aanpak van het coronavirus. “Hoewel dit zeker geen goed gekozen moment is hebben we vooral de afgelopen periode gebruikt om onze draai te vinden en vooral daarmee bezig te zijn wat er wel mogelijk is binnen de vastgestelde regels”, vertelt Marian Waanders van Fotostudio Markelo. Siteur vult aan dat de fotografen echte pioniers zijn gebleken van De Kaasfabriek. “Het is beter om een goede buur te hebben dan een verre vriend”, aldus René Siteur.

De bibliotheek Markelo is met ingang van vandaag op maandag tot en met vrijdag geopend van 10.00 tot en met 16.00 uur. Leden van de bibliotheek worden in de mogelijkheid gesteld om boeken te lenen en te retourneren. Het is nog niet mogelijk om gebruik te maken van de werk- en studieplek en de leestafel in het nieuwe onderkomen van de bibliotheek.