1000e kwartet voor Dirk van der Kolk

Een verzamelaar in hart en nieren. Vol passie vertelt Dirk van der Kolk over zijn zes speciale verzamelingen. Hij startte lang geleden met het verzamelen van kroonkurken en in de loop der jaren kwamen daar suikerzakjes, het weekblad Donald Duck, lucifermerken, de boekenreeks van Agatha Christi en kwartetten bij. Van deze laatste verzameling stond de teller afgelopen week op 999 stuks. Vanmorgen kreeg hij uit handen van Marjan Noteboom van de Maarkelse Kwis het 1.000e exemplaar uitgereikt voor zijn bijzondere verzameling. Dirk: “Dit kwartet dat gebruikt is tijdens de eerste editie van de Maarkelse Kwis in 2018, stond natuurlijk al even op mijn verlanglijstje. Ik vind het mooi dat mijn 1.000e verzamelde kwartet verbonden is met Markelo”. Dirk vertelt dat een deel van zijn verzamelingen, mogelijk in het najaar van 2020 geëxposeerd worden in museumboerderij Eungs Schöppe in Markelo.

De verzameling boeken van Agatha Christi bestaat uit ruim 800 exemplaren en staan keurig gepresenteerd in de boekenkast. Soms zijn het minuscule verschillen maar wanneer ze uniek zijn worden ze toegevoegd aan de verzameling. Dit geldt voor alle items in de verzamelingen van Dirk. Zijn verzamelingen kan hij uitbreiden door veel kringloopwinkels af te struinen maar ook door het contact met andere verzamelaars of verzamelingen die door anderen van de hand worden gedaan. De verzameling suikerzakjes bestaat uit 28.000 stuks waaronder ook een flink aantal exemplaren uit Markelo. Zo heeft Dirk een suikerzakje in zijn bezit van Café Restaurant Wolff uit Markelo dat vroeger gevestigd was op de plek van het huidige Toorsmit.