Folkloristische Vereeniging naar Spanje

Waar de optredens van de Folkloristische Vereeniging Markelo in de eerste jaren vooral plaatsvonden in en rondom Markelo vond er in 1950 een eerste optredens in het buitenland plaats. Daarop volgde vele reizen naar het buitenland, waaronder een optreden op het Festival Foklorico de los Pireneos in Jaca. In deze plaats in de Spaanse Pyreneeën vindt sinds 1963 tot op de dag van vandaag een van de bekendere folkloristische festivals plaats. Van de reis van de Folkloristische Vereeniging Markelo naar Jaca omstreeks 1970 is een film gemaakt door A.J. Lammertink, welke door Arend Lammertink is gedigitaliseerd. Op deze film zijn verschillende optredens te zien met vele voor Markeloërs bekende gezichten. Ook zijn op de beelden aantal Markeloërs te zien die genieten van de Spaanse zon in en rond een zwembad.