Uitgelicht: Fotostudio Markelo

De kennismaking tussen Marjan Noteboom en Marian Waanders staat in schril contrast met de band die de dames op dit moment met elkaar hebben. Voordat ze elkaar eindelijk gevonden hadden werkten ze namelijk zelfstandig. De man van Marian had Marjan al een paar keer, tijdens het uitlaten van de hond, aangesproken dat ze Marian nodig eens moest bellen.

Marjan vroeg zich ondertussen af waarom ze dat zou doen aangezien ze net goed en wel was begonnen. Marian had werk in overvloed maar liep op het eind van haar zwangerschap en hierdoor maakte zij zich nogal zorgen over een fotoshoot die nog gepland stond. Marian heeft uiteindelijk bij de Twentse boerin de stoute schoenen aangetrokken en is op Marjan afgestapt met de vraag of zij deze klus van haar wilde overnemen. Hier begon vijf jaar geleden de mooie samenwerking tussen deze twee dames.

Marian: “Jij was verder dan dat je zelf dacht.”

Marjan had het vertrouwen van Marian nodig om de stap te nemen haar eigen bedrijf te starten. Ze hebben gedeelde maar ook losstaande passies en zo vullen zij elkaar mooi aan. Marian houdt voornamelijk van studiowerk, met name productfotografie, maar ook heeft zij zich gespecialiseerd in New Life geboortefotografie. Hierbij legt zij de meest bijzondere momenten van de geboorte vast. Het is heel intens want je staat er toch met je neus bovenop, aldus Marian. Haar liefde voor geboortefotografie is ontstaan toen zij haar eigen foto’s van de bevalling terugzag. Dit kan anders besloot ze toen en zo ontstond New Life Photography. Marjan daarentegen gaat graag op in de menigte tijdens feesten, evenementen en projecten. Haar doel is om anderen de sfeer te laten zien en vooral te laten voelen alsof ze er zelf bij zijn geweest. Anderzijds heeft Marjan ook een passie voor afscheidsfotografie en is hiermee actief onder Infinitum Afscheidsfotografie. Marjan zegt hierover: “ik beweeg mij op zo’n dag rond alsof ik er niet ben maar leg ondertussen de meest emotionele momenten vast.” Zowel voor geboorte- als afscheidsfotografie geldt dat het helpt bij de verwerking van een moment en daarom is iedereen naderhand toch heel dankbaar dat zij dit werk vol passie doen.

Marjan: “Het samenbrengen van het verhaal en het beeld is prachtig!”

De dames hebben duidelijke afspraken gemaakt omtrent hun samenwerking. Marian wordt bijvoorbeeld geregeld wakker gebeld voor geboortefotografie en wanneer haar man moet werken dan wordt Marjan ook wakker gebeld om de zorg van de kinderen van Marian op zich te nemen. Die wederzijdse samenwerking loopt vanaf het begin vloeiend. Ook zorgen ze er altijd voor dat ze niet vastgeroest raken in oude gewoontes. Marian haar freelance werk bij de fotovakschool in Apeldoorn draagt daar deels aan bij. Marian leert haar studenten een vak, maar zij geven haar ook weer goede ideeën en dat zorgt ervoor dat je fris naar je vak blijft kijken.

Marjan: “Het is geven en nemen, niet op laten lopen en communiceren met elkaar”

Ze hebben het traject van de fysieke fotostudio samen doorgemaakt. Marian zat al in de stichting en Marjan was de kartrekker van het project waar Marian ondertussen achterin zat om de boel te sturen. Na vier jaar waren ze die keukentafel namelijk ook wel zat! Ze hebben beiden enorm veel fotografie objecten en op zolder raak je toch een beetje het overzicht kwijt. Toen Marian en Marjan hoorden van de plannen in de kaasfabriek werden ze dan ook al snel enthousiast.  Hoe mooi zou het zijn om alles samen te voegen in één grote fotostudio. De naam Fotostudio Markelo was daarna al snel geboren. Martijn Harbers projectleider en werkzaam bij gemeente Hof van Twente heeft er een groot aandeel in gehad dat Fotostudio Markelo hier nu gevestigd zit. De dames maakten een mooie tekening en stuurden dit op samen met een uitgebreide uitleg. Marjan vertelt hierover; “Martijn heeft ons vanuit zijn functie bij de gemeente altijd gesteund waar mogelijk maar ook kritische vragen gesteld waar wij dan weer over na moesten denken.” Toen er een definitief akkoord werd bereikt en het huurcontract werd getekend draaide de rolverdeling en nam Marian het enthousiasme over terwijl Marjan, nu de ondersteunende rol aannam. Alles verliep heel soepel en ze hebben samen alle keuzes doorgenomen. Het kost natuurlijk een hoop om zo iets moois te realiseren. Gelukkig waren er altijd mensen om hen heen die er elke keer weer stonden en meehielpen tot het eind. Ook wanneer het moeilijk werd nam iedereen als vanzelfsprekend een taak op zich en dit verliep op deze manier eigenlijk heel soepel. Marian vertelt: “Marjan wilde de trap niet op en ook niet op de steiger staan maar uiteindelijk stond ze er toch wel op!”

Marian: “Onze verbouwing verliep ouderwets. Ik doe wat voor jou en jij doet wat voor mij!”

Marjan vertelt dat ze uiteindelijk 3 maanden keihard hebben gewerkt aan de verbouwing van Fotostudio Markelo want ze wilden in maart gewoon de deuren open zetten zodat iedereen kon komen kijken. Een soort open huis. Helaas ging dit door de corona niet door. Ze kijken terug op een mooie periode want de mensen kwamen mondjesmaat binnen gelopen, waardoor ze de kans kregen iedereen toch persoonlijk even te kunnen spreken.

Marjan: “Het is gewoon een feestje om hier te mogen werken!”

De toekomst ziet er voor de dames rooskleurig uit. Na 5 jaar aan de keukentafel te hebben gewerkt, is dit een verademing vertelt Marjan. “We hebben mogelijkheden voor workshops en er kunnen nu ook pasfoto’s gemaakt worden. Onder de naam Fotostudio Markelo willen we ons zo breed mogelijk inzetbaar maken qua fotografie. Familie-, dieren- , geboorte-, afscheid- en zakelijke fotografie maar ook Social media, bedrijfs- en evenementenreportages. We zijn door onze krachten te bundelen van veel markten thuis. We willen mensen graag enthousiast maken voor ons vak”, vertelt Marjan. Een actie met betrekking tot dierendag is ook een voorbeeld van de vele frisse ideeën van de dames maar ook het maken van videobeelden is in opkomst. De fotografen vinden dat de drempel laag moet zijn voor de mensen om een kijkje te komen nemen in fotostudio, maar ook in de voormalige zuivelfabriek. Naast Fotostudio Markelo is vanaf deze maand ook de bibliotheek gevestigd in De Kaasfabriek en worden er momenteel gesprekken gevoerd met een aantal serieuze gegadigden voor drie andere ruimtes op de begane grond van de fabriek.