onsProat: Moederdag

“Moederdag…9 maand na Vadersnacht”, werd laatst in mijn oor gefluisterd en ik vond het een prachtige zin om mee te openen!

Maar wat is nu de definitie van een Moeder? Bijvoorbeeld volgens Wikipedia: Moeder is een vrouw met een of meerdere kinderen. Het betreft een eerstegraads verwantschap. De relatie van een moeder tot haar kinderen wordt aangeduid met de term moederschap.
In de meeste gevallen heeft de vrouw het nageslacht zelf gebaard, waarbij ook wel wordt gesproken van de biologische moeder. Als het kind biologisch gezien een andere moeder heeft dan de vrouw die als zodanig wordt beschouwd, dan wordt al naargelang de specifieke situatie gesproken van een adoptie, pleegmoeder of stiefmoeder meer in het algemeen ook wel van een juridische of wettelijke moeder. In de praktijk wordt deze vrouw echter doorgaans gewoon ‘moeder’ genoemd.

Bekende koosnaampjes voor een moeder zijn: mama, ma, mam, mams, mammie, moeke, ma’ke, moer, moemsie, moesje, mem, mamaatje of mamsie.

Zonder Moeder geen nieuw leven, natuurlijk ook niet zonder Vader maar vandaag is het Moederdag! 9 maanden lang lig je (meestal) lekker in de baarmoeder te drijven voordat je in deze wereld wordt gelanceerd. Ieder Moeder leert je haar waarden en normen bij te brengen zodat er weer een prachtig mens op deze aarde rondloopt! Natuuuuurlijk met behulp van vaders en de omgeving!

Zo wordt de aarde ook wel ‘Moeder-aarde’ genoemd..eigenlijk wel zo logisch! De aarde geeft haar vruchtbaarheid door aan de mensheid, bloemen, planten, dieren ga zo maar door! Ze creëert waardevolle schatten in haar kern en draagt ze mee totdat wij ze ontdekken en het plunderen… Ze is sterk en krachtig zodat we huizen, wegen, fabrieken en gebouwen kunnen bouwen.
Ze geeft en is over het algemeen stabiel…en is ze het een keer zat, dan laat ze van zich horen door middel van een vulkaanuitbarsting of aardbeving!
Zonder Moeder-aarde zijn we nergens!! misschien wel op een heel ander planeet! 🙄maar in principe is er 1 aarde en als wij deze blijven plunderen, bijvoorbeeld gaswinning, bosbekapping, kristallenplundering, ga zo maar door… ben ik benieuwt HOELANG Moeder-aarde ons kán blijven dragen ??!!

Ik heb nooit moeder mogen zijn…soms had ik het gewild maar vaak ook niet… Het leven loopt zoals het loopt. Maar ik ben wel Peetmoeder van 2 prachtige kinderen van mijn zus, dus een beetje moeder ben ik toch wel. En sinds ik Shiva heb en hoor van anderen dat honden net als kleine kinderen zijn, voel ik mij op en top moeder!! 😜

Ik ben wel gezegend met een super moeder. Een krachtige, mooie vrouw, die vorig jaar helaas te horen heeft gekregen dat ze ongeneeslijk ziek is geworden. Maar ze is er nog!! Dat laat zien hoe krachtig ze is. Ze wil graag 80 worden in augustus en daar gaan we voor! Ondertussen genieten we zo veel mogelijk van het samen zijn, zo ver het kan.

Dus lieve Moeders van Markelo: geniet van het moeder-zijn en doe wat je kan!
Dus lieve kinderen van Markelo: wees lief en begripvol naar jullie moeder, al kan je haar soms achter het behang plakken!
Dus lieve mensen van Markelo: eer ‘Moeder-aarde’; bedenk wat je in de grond stopt en wat je eruit haalt èn wat je zo maar op straat weggooit!

En nu ga ik gezellig naar mijn moesje met een grote bos bloemen en een taartje!

Namasté

Ernestine