onsProat: Spaarvarken

Met behulp van de spaarpot werd mij vroeger al op tijd geleerd om zuinig met je geld om te gaan en dat je van je spaargeld na lang genoeg sparen uiteindelijk kon kopen wat je graag wilde. De tandenfee, verjaardagen, schoolrapporten, en opa’s en oma’s waren jarenlang mijn enige vaste bron van inkomsten. Genoeg voor een nieuwe speelgoedtrekker of een zakje knikkers, maar voor een echte financiële boost moest ik toch minstens een zwemdiploma halen of heel veel doelpunten maken bij de voetbal.

Mijn vader had kennelijk al vroeg in de gaten dat er in mij geen Marco van Basten of Robin van Persie schuilde en wist al heel snel vrij zeker dat hem financieel met de afspraak van één gulden per goal niets kon overkomen. Die doelpunten maakte ik vrijwel nooit, en voetballend mijn spaarvarken spekken bleek een slechte financiële strategie, maar toch waren mijn spaarvarkentje en ik tevreden. Tevreden omdat we met elkaar na soms heel lang te hebben gewacht uiteindelijk toch konden kopen wat we al die tijd zo heel graag wilden.

Geld is eigenlijk best een raar iets. We vinden al snel dat we er niet genoeg van hebben en het beïnvloedt voor een groot deel hoe we ons voelen en dat terwijl we het eigenlijk alleen maar kunnen tellen of er dingen mee kunnen betalen.

Geld geeft macht, status en beïnvloedt misschien al voordat we zijn geboren in welk milieu we terecht zullen komen. De eerlijkheid gebiedt mij te zeggen dat ik financieel wel eens in zwaarder weer heb gezeten en dat er sinds de coronatijd aan het einde van elke maand een leuk stukje salaris overblijft in plaats van andersom. En dat is prettig. Want er zijn immers nog wensen genoeg. Maar wat is verstandig en waar geef je zinvol je geld aan uit ? Een huisje buitenaf is onbetaalbaar en een andere auto waarschijnlijk een slechte investering. Afgelopen maand ben ik heen kijken geweest naar een Porsche 944 uit 1983 ter vervanging van de schaftkeet op wielen waar ik nu mee rijd. Hartstikke leuk zo’n Porsche, ze houdt haar aanschafwaarde op niveau en doet mijn testosteron stijgen, maar… ik weet het niet. Ik ben tot nu toe van de generatie waarin geld sparen niet lijkt te lonen maar het wel van je wordt verwacht er voldoende van te hebben. Luisteren naar de grote mensen en net als vroeger netjes blijven sparen lijkt de beste keuze en wie weet dat als je je varkentje voldoende hebt gespekt en lang genoeg hebt gespaard dat je dan eindelijk datgene kunt kopen wat je al die tijd al zo heel graag wilde hebben.

Prettige zondag,

Christiaan Mensink