Markelose foto op omslag fotoboek Tweede Wereldoorlog

Op maandag 4 mei wordt bekend gemaakt welke foto’s het Nederlandse publiek heeft gekozen voor ‘De Tweede Wereldoorlog in honderd foto’s’ Op diezelfde dag verschijnt ook het gelijknamige boek. Zeker is dat een Markelose foto een prominente plek heeft gekregen. Op de omslag van het boek staat namelijk de foto van Hendrika Kooymans-Sanderman met zoontje Hendrik Jan schuilend in een grote duiker afgebeeld. De foto werd door zowel Stichting Heemkunde Markelo alsook de dochter van de afgebeelde Hendrik-Jan Kooymans ingestuurd.

Ina Varenhorst-Kooymans: “Hier ziet u mijn vader en wijlen mijn oma. Ze zitten hier voor hun schuilplaats. Bij bombardementen en beschietingen kropen ze hier in om te schuilen. De duiker ligt er nog steeds. Binnen 800 meter van de boerderij waren de Duitsers gelegerd in de wal van het Twentekanaal, waardoor beschietingen soms heftig waren”. Op een nacht schoten de Duitsers van de andere kant van het kanaal op hun huis. Zijn moeder en hij hadden haastig hun toevlucht in de duiker genomen. Kogels gingen nu dwars door de boerderij rakelings langs zijn vader die in de deel was achtergebleven. Die nacht vluchtte de familie naar het nabij gelegen Diepenheim. Na de bevrijding van Markelo op 8 april 1945 keerde het gezin terug naar de boerderij.

De honderd gekozen foto zijn maandag 4 mei vanaf 10.00 uur te raadplegen op een speciale website. Het bijbehorende boek is online al te bestellen. De NOS zal 4 mei op NPO 2 vanaf 20.35 uur een tv-special over de 100 foto’s uitzenden.