onsProat: Volhouden!

Morgen is het Koningsdag. Onder normale omstandigheden is dit ook een fantastisch mooi Maarkels evenement voor jong en oud!

Ook waren er anders in deze periode tal van Canadese gasten gearriveerd en ondergebracht in gastgezinnen. Zij hadden met hun aanwezigheid zeker gezorgd voor extra sfeer en gezelligheid. Helaas zullen we onze vrienden moeten missen dit jaar. De Stichting Herdenken en Vieren Vrijheid Markelo zou het feest compleet hebben gemaakt. Ik had mij er enorm op verheugd! En met mij velen. Markelo had zich goed voorbereid op deze feestelijke meidagen.

Door de coronaomstandigheden zal er nu niemand zijn. Stilte op de pleinen, op de terrassen en in de cafés. Geen feestende Oranjefans en Canadese gasten om mee te proosten dit jaar. Onze polsoefeningen komen op achterstand! En de kans om de Engelse taal op te halen is ook verkeken.

Onlangs zag ik een reactie op Facebook: ‘We zitten allemaal in hetzelfde schuitje’. En dat klopt! Toch zit er wel verschil in. Voor sommigen vaart het schuitje gewoon door. Voor anderen met wat aanpassingen ook. Vreselijk vind ik het voor diegenen wiens schuitje voor anker ligt en niet meer verder kan varen. We zullen allemaal moeten helpen om ook deze inwoners weer aan het varen te krijgen! We zijn solidair tijdens deze crisis. Zullen we ook solidair blijven na de crisis? Ik verwacht van onze regering een doordachte aanpak hiervoor.
Wij kunnen bijdragen door te blijven kopen wat we normaal ook doen.

In mijn directe kring van familie, vrienden, buren, collega’s en kennissen is niemand met het coronavirus besmet. Hierdoor wordt mijn drang naar meer bewegingsvrijheid groter.

Wij leven inmiddels al weer 75 jaar in vrijheid. We kunnen doen wat we willen, laten ons horen en kunnen schrijven wat we willen. Juist nu is het aan ons om te tonen dat we deze vrijheid ook aan kunnen! Door te doen wat er van ons wordt verwacht, dit te laten horen aan anderen en hierover te berichten! Wereldleiders zijn opeens van minder belang. Het is wel aan hen om te besluiten maar het is uiteindelijk aan ons allemaal om te beslissen wat we met de opgelegde maatregelen doen!

Alle evenementen tot 1 september zijn afgelast! Dat betekent niet met de buurt naar het Brookfeest. Of met vrienden naar de optocht in Goor en naar de Koele. Het zit er dit jaar niet in. Johan de Jong hoeft z’n koningstitel tijdens het Maarkels feest niet te verdedigen. Geen vogelschieten op het pleintje bij ‘t Wapen van Markelo dit jaar. Jammer, maar niks aan te doen.

Onder bepaalde voorwaarden en gebonden aan regels mogen scholen, campings en sportclubs weer open. Het 1e stapje is gezet! Voor alle overige activiteiten is onze vrijheid nog behoorlijk beperkt. En dat blijft een hele bijzondere ervaring voor ons allemaal…. We kunnen ook nog niet in de spiegel van onze kapper kijken! Daarom staan we thuis nu vaker voor de spiegel. Langdurig met de kam, borstel en haargel wordt geprobeerd om de ongewenste groei van het lange haar nog enigszins te fatsoeneren. De zin: Spiegeltje, spiegeltje aan de wand…..durf ik niet uit te spreken… stel dat de spiegel deze vraag beantwoord! Bij kapper Karin heb ik daar geen last van.

Sommigen spreken al van een leven vóór corona en een leven ná corona. Ik ga liever voor de ingezette positieve verandering van onze samenleving. De saamhorigheid vasthouden, vaker samen een vuist maken. Bijvoorbeeld samen strijden tegen de criminaliteit. En deze met harde hand aanpakken. Mijn maag draait om als ik berichten zie over coronaspugers, mondkapjesoplichters of criminelen die ouderen geld aftroggelen door fraude te plegen met als inzet corona. Bah!

De geschiedenis leert dat mensen na elke crisis ook weer opveren. De drang om gezamenlijk de schouders eronder te zetten is inmiddels al ingezet.….

Ik ga morgen proosten op de Koning.
Lang leve de Koning! En met hem wij allemaal!

De oranjebitter zal anders smaken. Ik kijk uit naar volgend jaar om weer een borrel ingeschonken te krijgen door de Oranjevereniging Markelo. En dan het liefst in een bomvolle zaal met feestvierende Markeloërs!

Fijne zondag!

Johan