onsProat: Hoop, Geloof en Liefde

Het is zaterdag als ik met mijn column begin. Gister was het Goede Vrijdag en als jullie de column lezen, Pasen.

Effe een opfrismomentje…hoe zat het ook alweer? Op Goede Vrijdag werd Jezus gekruisigd. Maar wat is er dan zo ‘goed’ aan Goede Vrijdag? Jezus’ eigen houding! Hoewel Hij zwaar wordt gemarteld – Hij wordt met een zweep geslagen, ze slaan spijkers door Zijn handen en voeten – blijft Hij liefdevol. Hij vergeeft zelfs hard op zijn beulen.

In die duistere dag laat Hij toch licht schijnen. Daarom is Goede Vrijdag goed. Met Pasen is Jezus opgestaan uit de dood. Jezus is opgestaan uit de dood om te bewijzen dat hij echt Gods zoon is. De verrijzenis van Jezus is een teken dat zijn leven niet zinloos was en zijn tegenstanders niet het laatste woord kregen. Maar dan komt bij mij gelijk de vraag naar boven: WAT DOET DIE PAASHAAS DAN???!!!

Het verhaal van de paashaas zou zijn oorsprong vinden bij de Teutonen: een Germaanse stam die in de laatste eeuw voor Christus van het wereldtoneel verdween. De stam hield er diverse mythes op na, waaronder verhalen omtrent de godin Ostara. Eén van deze verhalen vertelt hoe een klein meisje een gewond vogeltje vond. Ze bad tot Ostara om hulp. De godin kwam toegesneld. Ze zag dat het vogeltje er heel slecht aan toe was en veranderde het in een haas. Aan het meisje vertelde ze dat de haas voortaan één keer per jaar terug zou komen om gekleurde eieren te leggen.

Het ei wordt traditioneel beschouwd als een symbool van wedergeboorte. Zo’n symbool van wedergeboorte met Pasen een plekje geven op tafel is zo gek nog niet. Pasen draait immers ook om wedergeboren worden: christenen vieren dat Christus de dood overwon.

De Lente is dan ook begonnen: nieuw begin in de natuur! Wellicht werd de paashaas er later bij bedacht en was dus niet de paashaas, maar het ei er het eerst. 😜

Zelf ben ik Katholiek opgevoed maar moest het, eerlijkheidshalve, eerst opzoeken voordat ik er over ging schrijven! In de loop van de jaren is het allemaal weggezakt want kon ik mij niet helemaal vinden in 1 bepaald geloof. Elk geloof heeft wat moois en heb ik uit elk geloof iets uitgehaald waarmee ik mij kon verenigen. Zo zal je in mijn praktijk een mengelmoesje vinden van vele geloofsovertuigingen.

Ik kan mij heel goed voorstellen dat de gelovigen onder ons het nu heel moeilijk hebben om niet naar de kerk te kunnen gaan. Zeker in deze tijd! Gelukkig wordt er door de kerk ook diensten online georganiseerd! En lieve mensen…geloof zit ook in jullie hart!

“Hoop is de onzekere verwachting dat een bepaalde gewenste gebeurtenis zal plaatsvinden.” En hoop hebben we zeker!! Al helemaal in deze tijd! Hoop dat het gauw over gaat, dat er niet te veel doden bij komen, dat er niet te veel besmettingen bij komen! Maar ik hoop ook dat de wereld gaat nadenken hoe dit allemaal verder moet gaan. Welke veranderingen we kunnen toepassen of wel misschien kunnen behouden, om de wereld beter te maken! Het is niet alleen Nederland die hier mee te maken heeft maar HEEL de wereld! HEEL de wereld wordt “on hold`’ gezet om na te denken waarmee wij bezig zijn! En zeker…hoe verder..??!! Het kan niet anders zijn dan dat dit een kantelpunt is in de wereldgeschiedenis! Zoals de wereldoorlogen, 9/11, SARS ga zo maar door!

We klappen voor de zorg, brandweerlieden, schoonmakers, we zetten beren voor de ramen, mediteren en bidden voor elkaar en voor de wereld. We Face-timen en schrijven weer vele kaarten naar elkaar, we kijken door de ramen van de buurtjes, vragen of ze nog wat nodig hebben. We geven concerten op het balkon voor de mensen om ons heen. We spelen online spelletjes met elkaar. We branden kaarsen voor de overlevenden. Er is weer liefde voor elkaar, zichtbare liefde in heel de wereld….hoe mooi is dat??!! Had dit altijd zo moeten zijn? Is dit niet iets wat we meer moeten vasthouden?

IK hoop het van harte!

Namasté,

Ernestine