Eerste boek ‘Markelosche dokters in het verzet’ uitgereikt

Op de trappen van Het Beaufort hebben Hetty en Wouter Wanrooy uit handen van Benny Schreurs, voorzitter van de Stichting Herdenken en Vieren Vrijheid Markelo het eerste exemplaar van het boek ‘Markelosche dokters in het verzet’ ontvangen. Weliswaar op enige afstand gezien de huidige corona-maatregelen maar niet zonder een korte uiteenzetting over de totstandkoming van het boek. Het boek is gebaseerd op het volledige dagboek van onder meer hun vader dokter Bennie Wanrooy en zijn assistent en zwager Kors Boelen. Na zijn pensionering heeft dokter Boelen dit dagboek in zijn huidige vorm uitgetypt en via zijn familie is het beschikbaar gesteld aan de Stichting Heemkunde Markelo. Hierin staan deels niet eerder gepubliceerde authentieke beschrijvingen over de belangrijke rol van de Markelose dokters in  het verzet. Het dagboek beschrijft de periode van november 1943 tot en met april 1945. 

In het kader van 75 jaar bevrijding heeft de Stichting Herdenken en Vieren Vrijheid Markelo na overleg met de families Wanrooy en Boelen besloten om het dagboek integraal te publiceren. “Er zijn veel markante gebeurtenissen uit de 1e hand beschreven die het zonder meer waard zijn om alsnog bekend te maken. De belangrijke rol van de Markelose dokters in het verzet wordt daardoor nog duidelijker. Maar het geeft ook een goede indruk van het dagelijks leven van de dokters onder de moeilijke omstandigheden in de oorlogstijd”, aldus Benny Schreurs. Het boek is vanaf woensdag 1 april 2020 verkrijgbaar bij Boek en Kantoorvakhandel Prins en kost 19 euro.