onsProat: Aan talent geen gebrek

Op het witte doek, op de planken of op tv, de Markelose sterren schitteren en stralen. Daar in dat kleine dorpje, daar in dat Twenteland. Daar zijn gewone inwoners sterren geworden. Maar blijven de sterren ook gewone inwoners!

Nog niet zo lang geleden ging de film van regisseur Johan Nijenhuis, opgegroeid in Markelo, in première. Regionaal talent en de Twentse taal voeren de boventoon in ‘De Beentjes van Sint Hildegard’. Hoe mooi is dat! Willian Potman, een acteur uit mijn buurt doet ook mee. Of de film een aanrader is? Ik ben er nog niet geweest. Maar als er één kritisch publiek is, dan zijn dat de Markeloërs wel. Met zoveel talentvolle acteurs en actrices ligt de lat steeds hoger! Afgaand op de goede recensies ga ik deze film zeker bekijken. Binnen een week goud, en dan een week later al aan de 200.000 bezoekers!

Er wordt ook hard gewerkt aan een 2e Maarkelse film; ‘Teuntje’. Vanaf oktober kleurt deze film het witte doek met bekende en minder bekende Maarkelsen. Gert-Jan Oplaat is de schrijver en producent. Deze Markeloër steekt regelmatig z’n kop boven het maaiveld uit! Onlangs is hij genomineerd voor de hoffelijkheidsprijs van Hofmarketing. Omdat hij menig creatief avontuur in gang zet heb ik op hem gestemd.

Toneeltalent is in Markelo ook volop aanwezig. Alsof het niets is, wordt er elk jaar weer een nieuw toneelspel uit de grond gestampt. Herike-Elsen, Kerspel Goor, Achterhoek, Elsenerbroek, de Koele, Bilderdijk, PJGO, Klucht in de Openlucht, Stokkum en Markelosebroek. Ben ik er een vergeten? Laat het weten! Dan kom ik langs met een borrel om het goed te maken.

Mijn eigen buurt: het Markelosebroek speelde pas een klucht. Deze keer geen traditioneel boerenstuk over geeld en groond. Goed toneelspel en niet te lang! Daardoor was er genoeg tijd over om na de voorstelling in de foyer van de Brookschole gezellig wat na te zitten. (Dus toch wier late op hoes an!)

Waar een klein dorp groot in kan zijn! Voor het vergelijk: er zijn meer toneelverenigingen in Markelo dan in de havenstad Rotterdam met z’n 580.000 inwoners.

Ook de organisatie van het songfestival weet talent uit Markelo te vinden. Bijna twee generaties verder laten we onze jeugd kennis maken met Teach-In zangeres Getty Kaspers. Winnares van het songfestival in 1975 met het lied Ding-a-Dong. In die tijd bestonden mobieltjes of Facebook nog niet. In de ogen van de jeugd verschrikkelijk lang geleden! Wat geweldig dat zij mag optreden in Rotterdam. Wij gaan natuurlijk allemaal kijken samen met zo’n slordige 180 miljoen anderen!

Het zou wat zijn om al die Markelose sterren te vereeuwigen. Hun namen zichtbaar op een stoep of plein. De Maarkelse Walk of Fame. Wie er op komt te staan heeft deze plek zeker verdiend. Kaasplein, Kerkplein of Grotestraat? Als we de klinkers weer eens ergens gaan vervangen of verleggen neem deze suggestie dan even mee!

Op nationaal niveau speelt ook een toneelstuk met de titel STIKSTOF. Van links tot rechts zijn politici geïnteresseerd. Zwaaiend met rapporten in hun handen is men op zoek naar acteurs en actrices die willen meedoen. Als ik schrijver en producent was dan wist ik het wel. Ik zou het script beginnen met hoe tof het is om in Nederland te wonen….. Dat de landbouw vorig jaar totaal 94,5 miljard heeft geëxporteerd… Een deel van onze welvaart hier aan te danken is…
Hiervoor moeten een aantal bekwame regisseurs gevonden worden die verstand hebben van landbouw en natuur. Dan kan ook van dit stikstofstuk een succes worden gemaakt!

Talent voor het spreiden van coronanieuws is voor de media weggelegd. Op elke tv zender en op bijna elke pagina van de zaterdagkrant is coronanieuws te vinden. Ik mag hopen dat het daadwerkelijk virus zich in een minder rap tempo verspreid……

Iemand nog verborgen talent? Maak het bekend en neem ons mee!
Mij heb je alvast.

Mooie zondag,

Johan