Nominatie Gert Jan Oplaat ‘Held van de Hof’

Tot en met 8 maart kan er gestemd worden op de ‘Held van de Hof’. Markeloër Gert Jan Oplaat is een van de drie genomineerden die kans maken op de Hoffelijkheidsprijs die door Hofmarketing in het leven is geroepen. Deze prijs is vooral een afspiegeling van de positieve ontwikkelingen in de gemeente Hof van Twente, bijvoorbeeld mensen die aandacht verdienen omdat ze iets betekenen voor hun omgeving. Naast Gert Jan zijn ook Benteloër Henk Kamp en Gerrit van der Kolk uit Diepenheim genomineerd. De uitreiking van de Hoffelijkheidsprijs vindt plaats op donderdag 12 maart vanaf 19.30 uur bij De Kroon in Markelo. 

In totaal worden er in vier categorieën prijzen uitgedeeld: wonen, werken, recreëren en een algemene categorie. Welke ondernemer heeft het meest betekend voor het toerisme en recreatie in 2020? En wie is de held van de Hof? Het antwoord op deze (en andere!) vragen volgt op 12 maart tijdens de uitreiking van de allereerste Hoffelijkheidsprijs. Op 12 maart staan er vier winnaars op het podium, elk in een eigen categorie.

Hoffelijkheidsprijs
HofMarketing heeft de Hoffelijkheidsprijs in het leven geroepen en gaat vooral over positieve ontwikkelingen in de gemeente Hof van Twente, bijvoorbeeld mensen die aandacht verdienen omdat ze iets betekenen voor hun omgeving. De reden dat Gert Jan Oplaat door de jury is genomineerd is dat hij in Markelo betrokken is bij veel initiatieven. Zo is hij één van de kartrekkers van de film Mirrewinter-The Movie (de Oorlogsfilm van het Oosten), die maar liefst 10.000 bezoekers trok. Mirrewinter op het platteland, het succesvolle en spannende oorlogsboek van Gert-Jan, trok tijdens de Kerkentour met het Brook Duo volle kerken in de hele regio. De speelfilm over de boerenfamilie in ‘ut Maarkelsebrook’ met de ‘ongelukkig’ geboren Getje en Joodse onderduikertje Sarah was een lang gekoesterde droom van Gert Jan.

Ik voel me geen ‘Held’
Gert Jan is enorm verrast en natuurlijk vereerd maar geeft aan zich geen held te voelen. “Ik ga ervan uit dat de ‘held’ symbolisch is bedoeld, want ik ben geen held namelijk. Helden zijn voor mij de Canadezen en Polen die, nu bijna 75 jaar geleden, ons kwamen bevrijden. Jonge jongens die het hoogste goed wat het mens bezit, hun leven, in de waagschaal stelden om ons onze vrijheid terug te geven. Deze Helden hebben een speciale rol in de film “Mirrewinter”. Een dialectfilm over een boerenfamilie in oorlogstijd met alle aspecten van “goed en fout” er in. Mijn nominatie komt dan ook alle 150 vrijwilligers en spelers toe die zich hier met passie en respect voor hebben ingezet.”

Tweede film ‘Teuntje’
Twee weken gelden zijn de eerste opnames gestart voor de tweede film van Gert Jan. Met een volledig vrijwillige cast & crew worden de komende weken opnames gemaakt die door het deskundige team van That’s Life onder leiding van Stephan Kuipers worden bewerkt tot ongetwijfeld prachtige filmbeelden. De film Teuntje zal naar verwachting in het najaar van 2020 in première gaan.