onsProat: Trends

De maand januari zit er al weer bijna op. We kunnen dan beginnen aan februari. De maand van de Elfstedentocht. Sinds 1909 zijn er 15 tochten  geschaatst waarvan 9 in de maand februari. Wellicht dit jaar niet. Een trend die doorzet. Hoewel onderzoeken van de NASA hebben aangetoond dat er in 2020 sprake is van een kans op een aanzienlijk strenge winter. Waar of niet? We zullen het binnenkort meemaken. Vooralsnog is het al sinds 1997 niet meer gelukt.

De onderwater gezette weilanden van de ijsverenigingen Markelo en Stokkum liggen al een paar maanden klaar met de hoop op vorst. Het zijn nu vooral de vogels die er graag gebruik van maken. Massaal hebben zij hun vliegticket ingeleverd! Niet met de tong buiten de snavel richting het warme zuiden. Daarentegen met z´n allen gezellig pootje baden in eigen land. Geen trekvogels meer, maar echte huismussen zijn het geworden! Of er een aanwijsbare reden is voor de vogels om niet te gaan? Ik weet het niet. Wellicht kunnen we vliegschaamte schrappen……  

Wel eens van Bamping gehoord? Dat is kamperen tijdens je vakantie zonder enige vorm van luxe en comfort. Waar je thuis nog wakker hebt gelegen van de kleurkeuze van je badkamertegels ben je met bamping al blij met een beschut plekje waar je rustig je behoefte kunt doen. Wie gaat wildkamperen komt helemaal tot rust. Zonder andere campinggasten, stroom of telefoon. Het aantal mensen dat hieraan meedoet groeit gestaag. Bepaalde onderdelen ervan zouden zelfs mij ook nog wel bevallen….. Toch zie ik het ons niet doen.

Dan nog een trend. Alcoholvrij bier…. Nul procent! Volgens de brouwers kiezen steeds meer consumenten voor alcoholvrij bier. Ook zijn er steeds meer speciaal bieren van nul procent. Ik proost graag mee, maar dan liever met een glas rode wijn. Alcoholvrije wijn? Geen idee; nog niet gehad. Ik ga het zeker proberen het schijnt een trend te worden. Alles meemaken! Al is het maar voor één keer; dan kun je erover mee praten.

Wie ook meedoet aan deze nul procent trend is de ABN/AMRO-bank. Hoe is het toch mogelijk dat voorheen elke gespaarde euro rente opbracht en dat het nu tegenovergesteld is. Het rentebeleid van de Europese Centrale Bank speelt kennelijk een grote rol. Zij verlagen de rente en daardoor gaan banken hogere kosten betalen voor ons spaargeld dat is weggezet bij de ECB! En nu? Als het zo doorgaat mag je gaan betalen over je gespaarde geld of je verdiende loon! Naast de belasting ook gelijk afrekenen met de bank nadat je melkgeld of je salaris is bijgeschreven.  

Vandaag is bij het Spiegelmonument ‘Nooit Meer Auschwitz’ de Nationale Holocaust Herdenking in Amsterdam. Morgen is het 75 jaar geleden dat het vernietigingskamp Auschwitz is bevrijd door het Russische Rode Leger. Van de 140.000 Nederlandse Joden zijn er 102.000 vermoord. Het hoogste percentage in West-Europa.

Een aantal jaren geleden heb ik een bezoek gebracht aan Auschwitz. En kort daarvoor gesproken met één van de overlevenden: mevrouw Leny Adelaar-Polak. Zij heeft gevangen gezeten in de experimentenbarak onder de meest bizarre omstandigheden. Haar boek Leny´s Levens heb ik ook gelezen. Een citaat daaruit; De jeugd moet weten welke vreselijke dingen er kunnen gebeuren als men de verkeerde politieke keuzes maakt. In 2018 is zij overleden in de leeftijd van 99 jaar.

De combinatie van de persoonlijke ontmoeting, het boek en het bezoek aan Auschwitz hebben een enorme indruk op mij gemaakt. Zij die er ook zijn geweest zullen dit vast herkennen. Voor zij die de kans krijgen, zou ik zeggen ga!

Laten we in elk geval één trend doorzetten; blijven herdenken en werken voor behoud van onze vrijheid. Ook na 75 jaar….

Fijne zondag,

Johan