onsProat: Proost op de donor!

Stoptober, oftewel de hele maand oktober niet roken, is al hip, maar het verschijnsel waar we nu midden in zitten is volgens mij nog hipper. Dry January! Bij veel Nederlanders staat dit voornemen inmiddels boven aan de lijst. Wanneer je meedoet aan de Dry January actie, drink je de hele maand januari geen druppel alcohol. En weten jullie, ik vind het stom! Je gaat een maand niet drinken om vervolgens na die maand je gewone alcoholpatroon weer op te pakken? Wat is dan het uiteindelijke nut? Volgens onderzoekers slaap je beter, oké dat zou mij ook wel passen, maar dan moet ik tot mijn dood niet meer drinken. Ja duhh…dan maar iets slechter slapen. Je zou je fitter gaan voelen, maar hallo, ik voel me nu al hartstikke fit. En je kunt zelfs gewicht verliezen wanneer je geen alcohol drinkt. Daar is wat voor te zeggen, maar dan eet ik wel een frikandelbroodje minder.Het fenomeen ontstond in 2013 in Engeland, waar gemiddeld 12 liter pure alcohol per persoon per jaar wordt gedronken, tegenover 9,6 liter in Nederland. Omgerekend kunnen wij in ons land dus gewoon door blijven drinken in januari en blijven we nog steeds onder het alcoholconsumptieniveau van de gemiddelde Brit. Dusss…

Ik zal jullie eerlijk zeggen dat ik er ook over heb nagedacht om het te doen. Gewoon als test. Maar ik kan jullie ook al vertellen dat het compleet mislukt is. Ik weet het mensen, ik ben soms een eigenwijze flapdrol, maar in dit geval heb ik een ruggegraat van een garnaal. Echt zo slap als slagroom. Maar de activiteiten die ik in januari heb passen gewoonweg niet bij een alcoholvrije maand. Bij het Niejoarwin’n bij de Haverkamp moet je toch proosten op het nieuwe jaar? De voetbalwedstrijden van FC Twente gaan gewoon door en dat biertje in de bus is zó lekker. De nieuwjaarsborrel van mijn sinds vorig jaar, nieuwe werkgever FS Solutions B.V. in Goor met hele leuke en gezellige collega’s. Proosten op een vruchtbaar jaar. Met als hoogtepunt van de maand toch wel het meest fantastische feest in Ahoy ooit. Afgelopen vrijdag zijn we weer geweest. Vrienden van Amstel Live. De grootste kroeg van Nederland. Nou, dan moet je wel heel sterk in je schoenen staan om géén biertje te drinken.

En alle bovenstaande activiteiten kunnen ook echt wel met een glaasje water, maar ik ben zo’n lamstraal die dat niet ‘gezellig’ vindt. Sorry. Er kleeft wel een groot voordeel aan het niet meer drinken. Veel ‘gezonde’ levers in Nederland zullen dan beschikbaar komen voor donortransplantatie. Ik ben dan ook helemaal en compleet vóór de nieuwe donorregistratie wet die op 1 juli van dit jaar wordt ingevoerd.

Afgelopen week was er bij Op1 (ik ben groot fan van Jinek maar merk dat ik toch vaker NPO opzet) een discussie over transplantatie met mensen die het heel hard nodig hebben. Als je die verhalen hoort moet je toch echt een hork zijn als je zo’n iemand geen nieuwe nier of weet ik veel wat gunt? Jij kunt als overledene iemand die ziek is helpen en daardoor kan die persoon verder leven. Ik vind dat echt een fantastische gedachte. Snap dus ook niet dat iemand niet zo denkt. En ik wil het zover doortrekken dat wanneer je zelf geen donor bent, je ook niet in aanmerking komt hiervoor als je het zelf nodig hebt. Als je niet wilt geven heb je ook niet het recht om te ontvangen. Want dat beschouw ik als puur egoïsme. Klaar.

Ik snap dat niet iedereen het met me eens is en dat hoeft ook niet. Maar vraag jezelf eens af hoe blij je zou zijn als het jezelf zou betreffen. Dan is er mijns inziens maar 1 antwoord mogelijk. Toch? Wordt donor zodat je een ander na je dood kunt helpen en daardoor zelf ook geholpen kunt worden als het nodig is.

Ik ben donor sinds 2005 en ze mogen alles hebben. Op zich zou het wel sneu zijn als iemand mijn ogen krijgt. Moet hij of zij als een schele makreel door het verdere leven. Da’s niet leuk natuurlijk. Maar wat nog wel bruikbaar is, gebruik het alstublieft.

Vraag eens heel eerlijk aan jezelf waarom je géén donor zou willen zijn. Je helpt na je dood iemand. Dat is toch mooi?

Dus Dry January..NEE! Donor..JA! Ik proost op de donor.

Fijne zondag.

Niek