Diamanten bruidspaar Scholman

Burgemeester Ellen Nauta heeft vanmiddag in Markelo, tijdens een bezoek aan Freek en Dineke Scholman de hartelijke felicitaties namens de gemeente Hof van Twente overgebracht. Het is vandaag exact 60 jaar geleden dat Freek (86) en Dineke (82) in het huwelijksbootje zijn gestapt. Deze feestelijke gebeurtenis vond toen plaats in de kerk en het gemeentehuis in Holten. De plaats waar Dineke tot haar huwelijk met Freek had gewoond. Het jonge paar vestigde zich namelijk in Markelo aan de Wehmekamp. “We betaalden toen 9 gulden en een stuiver, elke week voor onze burgerwoning. De huurboekjes hebben we nog steeds bewaard”, vertrouwt Freek ons toe. Nog steeds wonen ze aan de Wehmekamp maar inmiddels kijken ze uit op hun allereerste woning. Toen de kans zich voordeed vertelt Freek, besloten ze namelijk om de woning iets verderop gelegen te kopen en niet de huurwoning waar ze waren gestart. Overigens gebeurde dat niet zonder slag of stoot want Dineke was in verwachting en had in het oude huis de babykamer al klaar. “Ik was er eerst niet zo heel blij mee toen, maar ook dat is wel goed gekomen”, vertelt Dineke lachend.

Het diamanten paar leerde elkaar kennen op de bruiloft van een broer van Freek. “Ze zeggen wel eens van een brulfte kump een brulfte’, maar dat is wél wat er bij ons is gebeurd”, vertrouwt Freek ons toe. Dineke vertelt: “In die tijd gingen beroeps-oefenaars die een uniform droegen ook in hun uniform naar de bruiloft. En Freek was een ‘schier kearltje um te zeen in zien pak”.

Freek en Dineke kregen 2 dochters en een zoon. Inmiddels wonen twee van drie kinderen in Holten en is dochter Henriette in Markelo blijven wonen. Freek koos ervoor nadat hij een aantal jaren in ploegendiensten had gewerkt, om in dienst te treden bij Holland Signaal in Hengelo. Met een aantal andere Markeloërs die ook bij dit bedrijf werkzaam waren werd er gecarpoold naar Hengelo. Ruim 25 jaar werkte Freek hier terwijl Dineke naast het gezin draaiende houden ook zeker niet stil zat. Zo heeft Dineke in het begin van haar huwelijk gewerkt als dienstmeisje bij veearts Voordeman aan de Roosdomsweg. Naast veel vrijwilligerswerk voor de HVV en bijvoorbeeld het Winkel Wandel Project van het Rode Kruis, houdt Dineke momenteel van lezen, het werken in de tuin maar ook achter de pc redt ze zich best. Freek heeft voor de voormalige Markelose afdeling van het IVN zo’n 170 nestkastjes in en rond Markelo onderhouden. Freek: “We hielden alles bij. Telden de eieren, de jongen en maakten de nestkastjes schoon. Elk jaar maakten we viermaal een ronde langs alle nestkastjes”.

Het bruidspaar vertelt uitgebreid en met een grote glimlach op het gezicht over de vakanties naar Canada. Zelf hebben ze vele malen als gastgezin gefungeerd om de Canadezen tijdens bijzondere herdenkingen in Markelo een warm thuis te bieden. Dat resulteerde uiteindelijk in vijf prachtig mooie reizen naar Canada. Vorige week werden Freek en Dineke nog verrast met een onverwachts bezoek van een kleinzoon van een van hun Canadese vrienden. “Hij kwam speciaal voor ons uit België rijden om een bezoek aan ons te brengen, dat doet je dan toch wel wat hoor’, vertellen Freek en Dineke. Beiden hebben zich ook vele jaren ingezet om de oorlogsgraven op de Algemene Begraafplaats in Markelo te onderhouden. Dit is inmiddels een aantal jaar geleden overgenomen door de Fallen Airmen Memorial Markelo.

Op de vraag wat het geheim achter hun diamanten huwelijk is zijn ze het vrij snel eens: “Het is ons gegeven”. Freek en Dineke zijn dan ook dankbaar dat ze hun diamanten huwelijksdag binnenkort kunnen vieren in het bijzijn van familie, vrienden en bekenden met een klein feestje bij Zalencentrum De Poppe.