Naar aanleiding van de voorlichtingsbijeenkomst van Solarfields 6 november vorig jaar, hebben de omwonenden van zandwinning de Domelaar gezamenlijk een brandbrief geschreven. Deze brief is gericht aan het college van burgemeester en wethouders van de gemeente Hof van Twente. Volgens de omwonenden is de maat vol. De buurt kreeg via een telefoontje van de TC Tubantia, te horen dat er plannen bestonden voor een zonnepark op het water van zandwinning de Domelaar in Markelo. Zij waren onaangenaam verrast door dit nieuws en slaan nu de handen ineen.
De omwonenden geven aan, het na jaren van overlast nu wel welletjes te vinden. Jarenlang werd gesproken over een natuurgebied, in overleg met de omwonenden, zijn er hele plannen gemaakt. Er werd gesproken over ruiterpaden, vissteigers, kikkerpoelen en wandelpaden voor toeristen. In 2015 werd zelfs in samenwerking met Landschap Overijssel een plan gemaakt waarin de natuurontwikkeling, de relatie met het omliggende landschap en de zichtbaarheid en beleving van de enorme waterplas centraal staan. Dit is waar de buurt ook altijd naartoe heeft geleefd, een groene toekomst voor omwonenden, jeugd en toeristen.
Helaas lijkt de gemeente Hof van Twente hun afspraken niet meer na te komen.”Er was de afgelopen jaren volop berichtgeving over de droogte binnen de Hof van Twente, er zijn talloze beschermde vogels en vissen in dit gebied te vinden en dan hebben we het nog niet eens over de toeristen die naar Markelo komen voor de natuur en de rust. Wethouder Meulenkamp vertelt in een artikel dat de benodigde 45 hectare voor de Hof van Twente, al bijna behaald is en dat hierdoor het zonnepark op de Domelaar niet eens zozeer nodig is. Waarom wordt er dan een hele bijeenkomst georganiseerd waarbij het zonnepark al een voldongen feit bleek”, vragen de buurtbewoners zich af.
Na de voorlichtingsbijeenkomst van Solarfields in november 2019 was het niet mogelijk om vragen te stellen aan de wethouders en de aanwezige raadsleden. De buurt maakt zich er hard voor om de natuur en fauna weer zijn natuurlijke beloop te laten wanneer de zandwinning tot zijn einde komt. Er zijn meerdere handtekeningen verzameld en de brief ligt nu bij de gemeente.