Omwonenden krijgen inspraak drijvend zonnepark

Foto: Gerrit Smit

Vanavond presenteerde Solarfields Nederland bij zalencentrum De Poppe haar plannen voor een drijvend zonnepark op de zuidelijke plas van zandwinlocatie De Domelaar. Naast Solarfields waren ook Zuiver Hof van Twente en Twence bezig met plannen voor De Domelaar, eigenaar Gebr. van der Heiden heeft echter een intentieovereenkomst met Solarfields gesloten. Solarfields Nederland is geen onbekende in de gemeente, in Goor zijn ze namelijk betrokken bij de ontwikkeling van zonnepark Waterlanden. Op de inloopbijeenkomst vanavond bleek dat de ontwikkelaar van zonneparken omwonenden rondom De Domelaar graag wil betrekken bij de plannen.

Volgens een van de medewerkers van Solarfields die vanavond uitleg gaf over de plannen wordt bij de ontwikkeling van het zonnepark rekening gehouden met de ontwikkeling van de waardevolle randen van de plas. Ook is er aandacht voor de flora en fauna rondom De Domelaar, in het bijzonder de ijsvogel. Recreatief gebruik van de plas was volgens Solarfields de komende jaren niet mogelijk, omdat na het stoppen van de zandwinning de plas de eerste jaren niet gebruikt mag worden. Het plan voor een drijvend zonnepark past volgens Solarfields op een voormalige zandwinlocatie als De Domelaar en sluit ook aan bij de duurzaamheidsambitie van de gemeente Hof van Twente.