onsProat: De boer is troef – deel 2

Ik schrijf graag over dingen die me bezighouden. Maar hoe goed ik ook probeer om dingen onder woorden te brengen; soms zijn ergens gewoon geen woorden voor. Dan zegt kippenvel genoeg. En dat had ik, toen ik een oneindig lange stoet met trekkers voorbij zag komen op het TV-scherm bij ons in de woonkamer. Eerlijk is eerlijk: ik heb er maar een thuiswerkdag van gemaakt afgelopen woensdag. Een paar minuten lang heb ik, met het geluid op ‘mute’, alleen maar naar live-verslag op TV zitten kijken. Geruisloos, zittend op het puntje van de bank, met mijn gezicht steunend op mijn handen. Ik kreeg kippenvel over m’n hele lijf. Wát een prachtbeelden en wat een krachtig protest. Daar mogen alle boeren in Nederland met recht trots op zijn.

Op het moment dat ik deze column schrijf, is het vrijdag 18 oktober, 14.00 uur. En zoals altijd, doe ik ook voor deze column wat ‘desk-research’ – dus google op ‘boerenprotest 2019’. Bij het intypen van die zoekterm ga ik er gemakshalve vanuit dat één van de eerste zoekresultaten ‘boeren maken statement richting politiek Den Haag’ of ‘honderden trekkers laten indruk achter’ zal zijn. Maar nee, niets van dat al.

De eerste hit? ‘Staatbosbeheer: Malieveld flink beschadigd door boerenprotest’ – AD.nl. De tweede en derde zijn van eenzelfde aard, van andere nieuwssites. We zijn nog geen 48 uur verder en de berichtgeving is overheersend negatief. Ik vraag me dan altijd af: wat gebeurt hier nou? Het viel me sowieso op dat er bij dit tweede protest veel (meer) negatieve berichtgeving naar buiten kwam – waarbij het voorval in Groningen uiteraard een terechte uitzondering is. Want een deur eruit rammen om een provinciehuis binnen te dringen: dat gaat echt te ver. Maar woensdagochtend hoorde ik al vrij vroeg ‘boeren negeren afzethekken’ en ‘de sfeer is grimmig’ voorbijkomen op de radio.

Het punt wat ik wil maken: de macht die media hebben. Ze kunnen je maken of breken. Daar waar de berichtgeving tijdens het protest van 1 oktober nog overwegend positief was, was dat nu beduidend anders. En dat sensatie verkoopt, snap ik ook heus wel. Maar dit heeft niks met sensatie te maken. Wat hier gebeurt, is bewust de negatieve beeldvorming die er de laatste tijd tóch al is over boeren, nog even extra aanwakkeren.

Want dat het Malieveld door diezelfde boeren behoorlijk opgeruimd is achtergelaten na afloop van het protest? Dat ze een goedmaakontbijt organiseerden, als goedmakertje voor de overlast? Dat er op de snelweg (boerenbont)kopjes koffie werden uitgedeeld aan voorbijrijdende politie? Het zal wel aan mij liggen. Maar daar was niet veel media-aandacht voor.

Boeren hebben Staatbosbeheer aangeboden om te helpen met het inzaaien van nieuw gras op het Malieveld. Beste journalisten van NOS, AD, Telegraaf en andere media. Beloof me dan eens één ding: doe híer dan ook verslaglegging van. Laat heel Nederland maar zien dat de ‘schade’ netjes wordt opgelost. Hoe positief wil je het hebben?

Fijne zondag.

Renske