Stokkumse Mina Beltman-Hargeerds 100 jaar

Mina Beltman-Hargeerds, in de buurt beter bekend als Mina Leafank,  viert vandaag 4 oktober haar 100e verjaardag. Naar Stokkumse traditie heeft de buurt een mooie boog gemaakt met grote ballonnen met 100 erop. Burgemeester Ellen Nauta is ook één van de aanwezigen in het gezellige huisje van Mina, die haar komt feliciteren. Mina woont er samen met haar kat Mickey, die ook al 25 jaar bij haar woont. Mina moet er nog niet aan denken de boerderij te ruilen voor een appartement. 

In de kamer zitten onder andere Harm en Linda; je vermoedt kleinkinderen, maar Mina had zelf geen kinderen. Rond 1965 kregen Mina en Jan nieuwe buren uit Leiden, de familie Renes, die een groot huis wilden met veel ruimte want ze wilden een groot gezin. Vijf zoons werden er geboren en voor hen was Mina een soort van tweede moeder. Harm en Wim zien haar nog elke dag. Burgemeester Ellen Nauta vraagt aan Mina naar haar geheim om zo fit 100 te worden. Mina heeft geen idee. Ze zegt:”Aj d’r vuur steet, kom ie d’r ok wa duur.” Een buurman zegt, het zal wel aan de gezonde grond liggen. Er wordt veel gelachen, Mina vertelt  boeiend over haar lange leven. Zo vertelde ze dat het jaar waarin ze met Jan trouwde, het ook een hele warme droge zomer was. Ze vertelt giechelend: “De hele Schipbeek was droog gevallen en toen liepen we met de bruidskoe door de Schipbeek.” 

Mina is een flinke dame en heeft haar hele leven hard gewerkt. Ze hadden altijd een gemengd bedrijf met melkkoeien, paarden, varkens en kippen. Toen ze 65 jaar werd, hebben ze de melkkoeien weggedaan en alleen nog wat hobbydieren gehouden. Samen gingen ze lekker op reis, wat eindelijk kon, met de bus naar Duitsland en Luxemburg.

Mina is fit, goed bij en gebruikt nauwelijks medicijnen en is nog relatief goed ter been, maar wel met de rollator. Ze was zeer verheugd over de brief van de Koning en de brief van de Commissaris van de Koning, die ze speciaal stuurden ter ere van haar 100e verjaardag.

Vanavond viert ze met familie, vrienden en de buurt een bescheiden feestje bij De Haverkamp in Markelo. Mina heeft er zin in!

Bron: Hofweekblad