Diamanten bruidspaar Beverdam

Het was op woensdag 16 januari 2019 exact 60 jaar geleden dat Hennie en Gerry Beverdam elkaar het ja-woord gaven in het gemeentehuis in Markelo. Door een langdurig verblijf in het Deventer ziekenhuis werd het bezoek van burgemeester Ellen Nauta die dag uitgesteld. Niet thuis, maar in het ziekenhuis werd de diamanten huwelijksdag samen met hun kinderen gevierd met koffie en iets lekkers. Vandaag bracht Ellen Nauta alsnog persoonlijk haar gelukwensen mede namens de gemeente Hof van Twente. In het bijzijn van de burgemeester, twee zonen en drie schoondochters werden onder het genot van koffie, thee en taart al snel herinneringen opgehaald in de knusse woonkamer van hun appartement op De Esch. Ruim twee jaar geleden verhuisden het echtpaar van de Tolweg naar De Esch waar zij op de begane grond uitkijken op de Markelose dreven.

Hennie en Gerry leerde elkaar kennen bij de Zon in Goor tijdens het eindbal van de dansles. Op de vraag van Ellen of het liefde op het eerste gezicht was, antwoord Hennie adrem met “nee”. Gerry beaamt dat lachend en vertelt dat het nog wel een half jaartje duurde voor de vlam echt in de pan sloeg. Maar daarna ging het snel en werd de huwelijksdag gevierd. In de jaren daarna werd het gezin uitgebreid met vier zonen; Gerard, André, Alfred en Hans. Alleen Gerard woont nog met zijn vrouw in Markelo. André, Alfred en Hans wonen respectievelijk in Heeten, Ahaus (Duitsland) en in Bathmen. Inmiddels heeft het diamanten paar 8 kleinkinderen en zelfs al 6 achterkleinkinderen.

Hennie heeft het slagersvak met de paplepel ingegoten gekregen. Hij stamt namelijk af van een slagersfamilie uit Rijssen. Ruim 40 jaar heeft hij het vak met passie uitgevoerd waarbij hij het contact met de mensen ook erg belangrijk vond. Een certificaat aan de muur getuigt van een bijzondere prestatie. Hennie eindigde namelijk ooit op een tweede plaats als het gaat om ‘Hygiëne in de slagerij’. Een bedrijfsongeval,  dat gebeurde op het moment dat het jonge paar nog maar net getrouwd was, heeft gezorgd voor een zekere impact op hun leven. Doelend op zijn prothese vertelt Hennie: “Het zorgde voor beperkingen maar als het gaat om vakanties en uitgaan zijn we echt niet te kort gekomen. We zijn overal wel geweest”.

Ondanks de problemen met de gezondheid geniet het diamanten paar van de gewone dingen in het leven. “Als we zaterdagmiddag langs willen voor de koffie moeten we wel op de tijd letten want zijn we te vroeg dan zijn pa en ma steevast op pad”, vertellen de zonen Gerard en Hans lachend. Hiermee doelen zij op het wekelijkse uitje dat Hennie en Gerry maken naar Rijssen. Even door de stad, een kopje koffie en dan weer snel terug naar Markelo want ondanks dat Hennie uit Rijssen komt wil hij voor geen goud meer terug vertelt hij ons. Met fitness, puzzelen, lezen en het volgen van de Formule 1 en voetbalwedstrijden op tv verveelt het echtpaar zich niet.  Niet zo lang geleden hebben Hennie en Gerard het vissen weer opgepakt. “Het toeval gebeurde dat pa meer vissen heeft gevangen dan ik dus binnenkort moeten we dat maar weer eens over doen”, vertelt Gerard lachend. Gerry mag op haar beurt ook erg graag poetsen en geniet van een schoon en opgeruimd appartement.

We raken maar niet uitgepraat met elkaar maar de plicht roept. “Misschien ga ik nog wel eens beginnen aan het schrijven van een boek over ons leven want er is zoveel gebeurd in de afgelopen 60 jaar”, mijmert Gerry. “Hopelijk blijft de gezondheid nu stabiel en kunnen we nog lang genieten van alles om ons heen”, besluiten Hennie en Gerry.