Fruitpers verwerkt 5.500 kg fruit op Kaasplein

Op initiatief van de stichting Maarkels Landschap vond vandaag de eerste van twee fruitpersdagen plaats op het Kaasplein in Markelo. De fruitpers kreeg vandaag 5.500 kilo fruit voorgeschoteld, wat bestond uit appels en peren. Over het algemeen blijkt de perenoogst dit jaar iets tegen te vallen ten opzichte van de appeloogst. Om lange wachttijden te voorkomen, kon men zich vooraf aanmelden en aangeven hoeveel kilo fruit er zou worden aangeboden. Het geperste fruit werd direct verpakt in vijf liter pakken waarbij men uit mocht gaan van de regel dat 100 kilo fruit circa 70 liter sap oplevert. De perskosten per pak bedragen € 6,50 per pak.

De tweede fruitpersdag vindt plaats op zaterdag 12 oktober van 8.00 tot 17.00 uur. Hiervoor kunt u zich opgeven door een mail te sturen met daarin uw naam, adres en telefoonnummer. Heeft u een voorkeur voor een tijd, geef dit dan ook door, dan probeert men hier zoveel mogelijk rekening mee te houden. Bij de opgave dient u wel te vermelden hoeveel kilo fruit u meeneemt. De stichting geeft aan dat dit minimaal 100 kilo moet zijn. Wanneer men zelf te weinig fruit heeft is het wellicht mogelijk om toch samen met fruit van buren of familie, de benodigde kilo’s fruit te verzamelen.

Na opgave per mail ontvangt u een bevestiging en in de week voor de persdag ontvangt u bericht wanneer u verwacht wordt. Wilt u eigenlijk minder pakken sap dan de hoeveelheid appels die u meebrengt dan kunt u stichting Maarkels Landschap een plezier doen door de rest van de appels aan hen te schenken.