Gert-Jan Oplaat vanavond op tv over boeren onder druk

Bedreigingen en terreur lijken voor velen een ver-van-mijn-bed-show. Gert-Jan Oplaat is in de tijd dat hij Tweede Kamerlid was meermalen met de dood bedreigd door radicale dierenactivisten. Ook dreigde men met het in brand steken van de boerderij van Oplaat in Markelo. De impact van deze bedreigingen is groot, niet alleen voor Gert-Jan, maar ook voor zijn familie. De bezetting van een boerderij in Boxtel in mei van dit jaar was voor het televisieprogramma NieuwLicht aanleiding om er een aflevering over te maken. Voor de uitzending van vanavond is Gert-Jan in Boxtel door presentator Tijs van den Brink ondervraagd over dierenactivisme en wat het met mensen doet als je bedreigd wordt. Oplaat gaat in de aflevering in op de ondermijning van de democratie door de Partij voor de Dieren en opteert voor strengere straffen voor dierenactivisten.

In de aflevering die vanavond vanaf 22.55 uur te zien is op NPO 2 gaat Tijs van den Brink in gesprek met de boeren. Niet alleen over dierenactivisten, maar ook over de veranderende wet- en regelgeving en financiële problemen die ervoor zorgen dat steeds meer boeren stoppen met hun bedrijf. Ook komt er naar voren hoe de boeren met hun vee omgaan en hoe het boerenvak weer uitvoerbaar kan worden met waardering van de burger voor de vitale rol van de boer in de samenleving.