MarkeLokaal dorst graan in stijl

Het weer, de rijpheid van het gewas, de beschikbaarheid van vrijwilligers van MarkeLokaal én de jongens van Hakselploeg 7; maar het allerbelangrijkste is wel of het materieel op tijd in gereed kon worden gebracht voor de oogst van een perceel Sint Jansrogge achter de Tasca. Zo werd er de afgelopen week nog druk gesleuteld aan de mooie oude zelfrijdende Claas van Markeloër Jan Beldman of te wel ‘Jan van de Moes’. Inmiddels heeft ook Hakselploeg 7 de getrokken Fahr al op scherp staan en staat niets meer in de weg, om het graan aan de Noordachtereschweg aanstaande zondag vanaf 12 .00 uur op nostalgische wijze te gaan oogsten. Bovendien is er iemand aanwezig, die een stukje graan gaat maaien met een zigt. “Bij onze akker zorgen wij voor een hapje en een drankje, geheel in het teken van het ‘vesper’n’ tegen een vrije gift”, vertelt Jan Willem Lammertink van de Tasca.

MarkeLokaal verbouwt al enkele jaren op kleine akkertjes in Markelo oude graansoorten zoals spelt en Sint-Jansrogge. Dit jaar is daar zelfs emmertarwe aan toegevoegd. Het proces van voorbewerking, inzaaien en oogsten neemt de coöperatie zelf ter hand.  Er wordt gewerkt zonder bestrijdingsmiddelen. Het graan wordt door de Buursink Molen gemalen tot meel en Echte Bakker Meinders bakt er producten van. Bij Bakker Meinders wordt alleen op zaterdag MarkeLokaal speltbrood en roggestoet verkocht. Bij Plus Blankhorst is roggebrood verkrijgbaar gemaakt van het spelt dat MarkeLokaal dorst.

De ploegen zullen zaterdag alvast een stukje proefdraaien met de twee oude combines bij de familie Kieboom aan de Enkelaarsweg. Voorman van Hakselploeg 7, Lars Krijgsman: “Zaterdagmiddag dus even proberen bij van de Kieboom en dan kunnen we zondag gas geven”.