Gezinscamping Monte Bello 100 jaar

Camping Monte Bello is de oudste camping in Markelo en is gelegen op het hoogste punt van Markelo op de Herikerberg. De historie van de gezinscamping gaat terug naar 1919 waarmee Monte Bello op dinsdag 6 augustus exact haar 100-jarig bestaan viert. De vierde generatie staat klaar om de gezinscamping over te nemen; een familiebedrijf met een rijke geschiedenis. We zijn in gesprek met Gerrie en Jan Overmeen die de camping op dit moment runnen en worden bijgestaan door hun zoon Gettie en zijn vrouw Michelle, die de camping voort gaan zetten. “We ondernemen met elkaar en gaan met de tijd mee. Gelukkig weten we dat je nooit te oud bent om te leren want door het inzicht en de ideeën van de jongere generatie zijn we de afgelopen jaren wel eens van koers gewisseld”, vertelt Jan lachend.

“Het begon in 1919 toen er een paar mensen aan mijn oma vroegen of ze hun tentje mochten opzetten in de weide van onze Weldammer-boerderij. Een krantenbericht uit die tijd hebben we nog waarin geschreven staat dat een troepje padvinders uit het Drentse Beilen hun eigen potje kookte voor hun trekkerstentje. In die tijd een bezienswaardigheid want we weten dat deze groep nogal wat bekijks trok door Markeloërs”, vertellen Gerrie en Jan Overmeen. In de afgelopen eeuw is er veel veranderd op de 4 bunder grond die wordt gepacht van Landgoed Weldam. Maar een ding is en zal ook niet gaan veranderen op Camping Monte Bello en dat is, zo geven Jan en Gerrie aan, dat gezinnen centraal staan op de camping. “We hebben op Monte Bello veel aandacht voor de kinderen en dat is al vanaf het begin zo. Als meisje hielp ik al met het organiseren van spelletjes op de ‘Delle’ en dat doe ik nog steeds. De bingo-avonden die we organiseren voor onze gasten worden altijd goed bezocht door jong en oud. Maar naast de bingo organiseren we natuurlijk nog veel meer”,  vertelt Gerrie enthousiast.

Een wandeling over het terrein aan de Goorseweg geeft duidelijk aan dat de jeugd meer dan welkom is. Een plek met fietsjes, springkussen, zandbak maar ook het zwembad, de speeltoestelen en het programma geven dat overduidelijk weer. Niet voor niets worden  groepen jongeren niet toegestaan op de camping. Gerrie: “We willen echt een gezinscamping zijn en dan kunnen we dit niet toestaan”. Hoewel ze zich ook terdege bewust zijn van het feit dat ze niet alle jongeren over een kam kunnen scheren hebben ze dit besluit toch genomen.

De eenvoudige tentjes waarmee de historie van Camping Monte Bello startte hebben in de afgelopen jaren veel veranderingen doorgemaakt. Zo kwamen er bungalowtenten, vouwwagens, caravans, stacaravans en chalets en zijn er een flink aantal vaste standplaatsen in gebruik die allemaal zijn aangesloten op het riool, water en elektriciteit. Maar niet alleen op de camping is er veel veranderd ook de voorzieningen voor de campinggasten zijn in de afgelopen jaren telkens met de tijd mee gegaan. Omstreeks 1963 werden de sanitaire voorzieningen up-to-date gemaakt, terwijl er in 1970 een recreatieverblijf werd gebouwd. Deze is in 2006 vervangen door de ‘Barghut’ welke ook veelvuldig onderdak biedt aan mensen die iets te vieren hebben. “Vier jaar geleden hebben we het zwembad gebouwd en vorig jaar is er een nieuw toiletgebouw gerealiseerd.

Het 100-jarig bestaan van camping Monte Bello maakt deel uit van een waar jubileumjaar voor de familie Overmeen. Want niet alleen de gezinscamping bestaat 100 jaar. ‘De Barghut’ bestaat alweer 12,5 jaar, Jan en Gerrie vieren dit jaar hun 40-jarig huwelijk en daarnaast hoopt Gerrie dit jaar ook nog eens haar 60e verjaardag te vieren. Alle reden voor de familie Overmeen om het 100-jarig bestaan te vieren op dinsdag 6 augustus met een feestelijke receptie van 16.00 tot 18.00 uur in ‘De Barghut’. “We verheugen ons er erg op om deze bijzondere gebeurtenis gezamenlijk te vieren”, besluiten Jan en Gerrie.