Blik op 30 jaar Brook Duo

Aankomend weekend organiseert het Brook Duo de Maarkel Open Air met aansluitend het FISSA festival. De feestweide van De Haverkamp verandert aankomend weekend in een waar feestterrein waar op zaterdagavond vanaf 20.00 uur naast het Brook Duo, Amigo & Marcell Dominik en als klap op de vuurpijl Die Jungen Zellberger optreden. Zondagmorgen vanaf 11.30 uur vervolgt het programma met het Fruhshoppen waar natuurlijk Gert Jan Oplaat en Anita Bolink als het Brook Duo weer te zien en te horen zijn maar ook De Sleppers en Amigo & Marcell Dominik opnieuw een optreden verzorgen. Kaarten voor de Maarkel Open Air zijn verkrijgbaar bij De Haverkamp of online te bestellenHet FISSA Festival start vanaf 14.00 uur en heeft naast de eigen spraakmakende dj’s ook De Bende van Ellende en Feestnation op de line up staan. Kaarten voor het FISSA festival zijn uitsluitend verkrijgbaar aan de kassa van het feestterrein. 

De klanken van het Brook Duo zijn bekend in Markelo maar ook ver daar buiten. Het startte ergens in 1989 bij een gezellige avond in het kuikenhoktheater aan de Rouwelaarsdijk waar Buurtvereniging Markelosebroek haar 10-jarig bestaan vierde. Gert Jan Oplaat en Jan Henk Berendsen zorgden hier voor een vrolijke noot op de harmonica wat ook toen vast en zeker al werd versterkt na enig spraakwater met wat anekdotes uit de buurt. Dit kreeg langzaam een vervolg doordat het duo werd gevraagd ter opluistering van familiefeestjes. Vanaf het allereerste begin maakte Henny Smale deel uit van de crew om te helpen achter de schermen en te zorgen dat alles tijdig in gereedheid was gebracht tijdens de verschillende optredens waaronder ook het Fruhshoppen van Dorpsfeest Markelo. Met teksten in het dialect geschreven door Hendrika Hargeerds op bestaande melodieën werd het repertoire van het duo snel uitgebreid en wisselden zij liedjes en conferences af  tijdens het Fruhshopprogramma. Het Brook Duo heeft hierbij jarenlang een beroep gedaan op de familie Arfman als muzikale ondersteuning; Jan Arfman als toetsenist, Arjan op drum en Christien als zangeres. Uiteindelijk werd de eerste cd ‘De Jach is Löss’ in 1997 uitgebracht, waarna er nog velen zouden volgen.

Het 10-jarig bestaan werd gevierd met gelijkertijd een afscheid in Sporthal De Haverkamp. Door de werkzaamheden van Gert Jan voor de Tweede Kamer werd het lastig om een en ander te combineren waardoor besloten werd om te stoppen met het Brook Duo. Dat duurde echter niet lang en bloed kruipt waar het niet gaan kan…. Gert Jan polste Jan Henk voor een doorstart maar dat was voor Jan Henk geen optie. Gert Jan benaderde hierop Hennie Tijink, die al vaker optrad als de Markelose Jantje Koopmans. Het duo besloot het Brook Duo voort te gaan zetten als de Weuste en de Badmutse.

Optredens volgden en werden uitgebreid naar de wijde regio. Meerdere cd’s werden geproduceerd, busreizen met touroperator Hans Spit naar Oostenrijk werden georganiseerd, de Klucht in de Openlucht werd driemaal opgevoerd. Gert Jan breidde het schrijven van zijn eigen liedjes uit met het schrijven van kerstverhalen waarmee hij vervolgens als het Brook Duo langs tal van kerken in de regio trok. Een boek kon dan ook niet uitblijven en met Mirrewinter The Movie, zag Gert Jan vorig jaar zijn grootste wens in vervulling gaan.

Inmiddels heeft Anita Bolink de plaats ingenomen van Hennie Tijink die ruim anderhalf jaar geleden besloot te stoppen met het Brook Duo. Bokie, de bijnaam van Anita, voelt zich inmiddels als een vis in het water naast de Weuste. De vaste crew is naast Bennie Haafkes die het geluid al vele jaren voor zijn rekening neemt aangevuld met Rick Beltman voor het licht en Ritseldieks Henri Beverdam regelt alle randzaken voor het Brook Duo. Daarnaast is er een flinke groep vrijwilligers die ten alle tijden bijspringen wanneer Gert Jan voorzichtig een nieuw idee lanceert dat moet worden uitgewerkt.