Sven Smit start niet op WK Zijspancross Markelo

Terwijl we in de starttoren van de Markelose Motorclub op de Herikerberg in gesprek zijn met voorzitter Eelco Laarman en penningmeester Herbert Hoevink over het komende Wereldkampioenschap Zijspancross schuift ook Sven Smit aan. Het lopen op krukken en de blik op zijn gezicht verraadt het slechte nieuws al. “Vanmiddag hebben we definitief besloten om niet te starten in Markelo. Afgelopen weekend tijdens de crosswedstrijd in Oss ben ik zelf gecrasht”, vertelt Sven terwijl hij naar zijn voet wijst. Waarschijnlijk heeft Sven tijdens die wedstrijd zijn enkelbanden gescheurd en was het op dat moment over. In overleg met zijn fysiotherapeut heeft Sven vandaag het besluit moeten nemen om af te zien van deelname aan de wedstrijd in Markelo. “Natuurlijk baal ik er van dat ik hier nu niet kan rijden in mijn eigen woonplaats op een circuit dat zo afwisselend is met zijn harde en zachte ondergrond en veel springbulten”. Herbert vult aan: “Niet alleen voor rijders maar ook voor publiek is de baan erg afwisselend. Op het terrein rondom de starttoren is de beleving heel anders dan achterop het terrein waar je in de nabijheid van de Wolsinkbult de rijders voor een heel groot deel in het bos kunt volgen”.

Sven heeft de liefde voor de motorcross natuurlijk met de paplepel ingegoten gekregen door zijn vader Johan Smit die zelf jarenlang fervent rijder is geweest. Johan werd in die jaren al geassisteerd door Jan Sligman die ervoor zorgde dat de motor tiptop in orde was. ” Ik was met pensioen maar Sven heeft daar een stokje voor gestoken en ik ondersteun nu hem bij het crossen”, vertelt Jan lachend. Jan en Wouter de Rooij behoren dan ook tot de vaste crew en zorgen ervoor dat de motor in goede conditie wordt gehouden. Zelf zorgen Sven en zijn bakkenist Niels Wesselink dat zij in topconditie wanneer zij een wedstrijd rijden door voornamelijk goed te eten en goed te slapen. Na een aantal jaren als solo rijder te hebben gecrost zijn Sven en Niels nu alweer bezig aan hun derde seizoen in de zijspanmotorssport. “Het is ruiger, zwaarder en er komt gewoon veel meer bij kijken dan solo rijden. De zijspancross is een echte teamsport waarbij het gaat om vertrouwen en goed ingespeeld zijn op elkaar”, vertellen Sven en Niels. Daar waar zij zoveel als mogelijk elk weekend op pad zijn voor een wedstrijd in Nederland of eventueel Duitsland zullen Sven en Niels tijdens het WK Zijspancross in Markelo als een van de vele honderden vrijwilligers hun steentje bijdragen.